Idei în nocturnă- Pagini de Istorie: Seniorul unei lumi visate- Corneliu Coposu, 21 de ani de la plecare
15 Noiembrie 2016, 06:25
marti 15 noiembrie 2016, ora 21.10
Redactor Dan Manolache.
Seniorul unei lumi visate- Corneliu Coposu, 21 de ani de la plecare.
Invitati, doamna Ana Bladiana, presedinta Fundației Academia Civică, domnul Ion-Andrei Gherasim– director executive al Fundației Corneliu Coposu si trei dintre castigatorii concursului de eseuri, Andrei Moraru premiul I, Tudor Visan Miu- premiul II si Ana Maria Ruxandra Dima- premiul III.
Am participat vineri 11 noiembrie 2016 la ceremonia de decernare a premiilor concursului de eseuri „Creștin-democrația în România și Europa – Refuzul de a tranzacționa ideile oglindit în activitatea lui Corneliu Coposu”, organizat de Fundația Academia Civică, Fundația Hanns Seidel și Fundația Corneliu Coposu, concurs la care Radio România Cultural a fost partener media.
Casa Oamenilor de Stiinta s-a dovedit a fi neincapatoare. Venisera in special tineri care nu l-au cunoscut decat din carti sau din povestiri pe Corneliu Coposu. M-am gandit atunci ca domnisoara Ana Maria Ruxandra Dima a avut dreptate atunci cad si-a inceput eseul intitulat “Onestitate în vremurile tulburi ale istoriei” cu cuvintele “În actuala societate în care la loc de cinste se află mai degrabă nonvalorile, consider, că este necesară prezentarea activităţii celui care avea să se opună cu îndârjire tranzacţionării ideilor şi care va rămâne fidel principiilor democratice şi normelor morale ale unei societăţi normale.”
O societate normala isi dorea si Corneliu Coposu si din pacate, ea pare din ce in ce mai aproape de utopie. Asada ea, societatea normala, ne pare multora dintre noi mai aproape de vis decat de realitate…. In alte timpuri, vorbind despre comunisti Corneliu Coposu spunea (citez din acelasi eseu) ,,Îşi zic patrioţi şi se intitulează democraţi, dar ceea ce vor să facă cu patria şi cu democraţia românească e preferabil să nu aflăm niciodată…”. Corneliu Coposu a fost altfel, a fost asemenea mentorului sau Iuliu Maniu.
In eseul sau Andrei Moraru infatiseaza trcerea prin viata si prin viata politica a unui om de exceptie. Iata cateva repere:
„Ceea ce trebuie să se înțeleagă prin democrație este în primul rând libertatea civică, pentru care noi luptăm fără șovăire, pe care o apărăm cu hotărâre și care cerem să fie respectată de către puternicii actualei vremelnicii.” (Corneliu Coposu, „Libertatea pe care o așteptăm”, scria Corneliu Coposu in ziarul partidului sau, Dreptatea, la 21 martie 1946. Aceste convinger nu puteau sa-I aduca atunci decat temnita.
“ În timpul celor 17 ani și jumătate de detenție, Corneliu Coposu a avut un circuit penitenciar remarcabil: Ministerul de Interne, Malmaison, Văcărești, Snagov, Pitești (înainte de reeducare), Ministerul de Interne, Craiova, Uranus, Ministerul de Interne, Jilava, Malmaison, Capul Midia, Ghencea, Bragadiru, Popești-Leordeni, Ministerul de Interne, Uranus, Jilava, Gherla, Sighet, Aiud, Râmnicu-Sărat, Ministerul de Interne și doi ani de domiciliu forțat la Rubla, în Bărăgan.
Ca deținut, i s-au cerut informații incriminatorii despre sine și despre PNȚ, despre Iuliu Maniu și despre colaborarea cu anglo-americanii. Mai mult, i s-a suprimat exprimarea religioasă, i s-a cerut renunțarea la credința sa în democrație și falsificarea trecutului istoric. În iulie-august 1947 refuză să divulge informații incriminatorii despre PNȚ, care îi atrage înăsprirea condițiilor de detenție. În august-noiembrie 1947 refuză să devină martor al acuzării în procesul lui Iuliu Maniu, în pofida torturii fizice. Refuză să mintă în cadrul procesului lui Lucrețiu Pătrășcanu, motiv pentru care este bătut în repetate rânduri.”
Dupa 1989, am avut sansa sa-l descoperim pe Corneliu Coposu, sa descoperim ca politica se poate face si altfel, ca politica si morala nu se exclude, ca orice compromise este posibil dar ca ideile nu se…. tranzanctioneaza. Foarte putini au inteles atunci, din pacate, ca ne afam in prezenta unui om de exceptie. Asa l-a perceput insa Regele Mihai I care, la plecarea Seniorului dintre noi, l-a caracterizat cu sensibilitate, dreptate si pretuire:
„Dimensiunea sa etică l-a impus ca un necontestat reper și simbol al valorilor esențiale ale neamului nostru. Autoritatea sa morală a constituit coloana vertebrală a structurilor care, din decembrie 1989, au reunit toți românii dornici să scoată țara din impas. Prin caracterul său ferm a impus respect până și adversarilor cei mai încrâncenați. Viața exemplară a acestui mare român a fost o pildă pentru toți cei care l-au cunoscut (…) Dârz și demn, a luptat până la sfârșit. Om al datoriei, suflet generos, fidel Țării și Coroanei, Corneliu Coposu a trăit prin dăruirea de sine.”
Va fi doar aparent o emisiune despre trecut. Va fi o emisiune despre prezent si de ce nu una despre viitor. Un viitor in care lumea pe care acum doar o visam si in care Corneliu Coposu este un Senior al democratiei, sa devia reala iar el sa-si capete locul binemeritat de model si reper.