Idei în nocturnă- Pagini de Istorie: Radioul public, o instituție care a democratizat……cultura!
01 Noiembrie 2016, 06:01
Marti 1 noiembrie 2016, ora 21.10
Redactor Dan Manolache.
Radioul public, o institutie care a democratizat……cultura! Invitati Constin Tuchila (Redactia Teatru) si Stefan Costache (Radio Romania Muzical).
“…….azi, radiofonia romaneasca a ajuns o institutie de o importanta covarsitoare pentru cultura si propaganda nationala. Administrata cu cumpatare, Societatea noastra a izbutit sa ofere programe corecte si astfel sa se impuna nu numai ascultatorilor de radio romani, ci si strainilor. Postul national…se poate mandri a fi, dupa o activitate de abia cativa ani, unul dintre cele mai respectabile posture europene”.
Liviu Rebreanu, Radio- indreptar national, “Radio Adevarul” din 26 noiembrie 1939
Cand marele scriitor facea aceste consideratii, postul nostru de radio emitea de doar 11 ani. Astazi la implinirea a 88 de ani de existenta istoria sa nu este doar mai indelungata ci si mult mai greu de sintetizat in cateva fraze. Au urmat anii de razboi, cei de instaurarare a comunismului, cei in care se construia cea mai buna si mai dreapta dintre societati, “visul de aur al omenirii” si apoi 26 de ani de sperante, confuzii, certitudini repede spulberate sau intruchipari incapatanate ale unui viitor prosper intr-o Europa unita…… Radioul a fost, cu bune si rele, actor al fiecareia dintre epocile pe care le-a traversat. Un actor care nu a uitat insa niciodata replicile culturii adevarate chiar si atunci cand ele erau bruiate de zgomotul de fond al ideologiei. Nu a renuntat niciodata la una dintre menirile cu care a fost impodobit la nastere, aceea de a democratiza cultura, adevarata cultura, romana si universala. Asa se face ca inca dintru inceput si fara intrerupere, pana astazi, in orice casa a putut rasuna muzica lui Bach, Beethoven sau Enescu in talmaciri de geniu, s-au auzit glasurile lui Constantin Nottara, Lucia Sturdza Bulandra, Stefan Iordache, sau Gina Patrichi interpretand cu virtuozitatea unor maesti roluri memorabile. Radioul public este una dintre marile institutii care timp de aproape 9 decenii a radiat…. CULTURA! Are fonoteci si discoteci impresionante, are o arhiva remarcabila, dar nu este un… muzeu. Este adevarat ca Radioul public deschide, cu generozitate, usile celor care vor sa “viziteze” trecutul, mai mult chiar, sa-l “asculte”, sa se delecteze cu sonoritatile lui. Spuneam insa ca institutia noastra nu este un muzeu, sau da ca dorim sa o caracterizam astfel, este unul modern, viu, in care valorile prezentului se asociaza si continua o istorie a culturii esentiala pentru conturarea unei identitatii nationale si intelectuale. Si o face adresandu- se fiecaruia dintre noi. Radioul promoveaza elite si consacra elite. Cel putin asa cred eu ca ar trebui sa fie. Cu siguranta asa au dorit oameni politici si de cultura din epoca inceputurilor, intre ei Ionel Bratianu si Nicolae Iorga. De aceea emisiunea la care va invit este una speciala, vom asculta, vocile celor doi, capodopere muzicale in interpretari stralucite, vom asculta glasurile unor imensi actori interpretand roluri memorabile, totul redus la scara unei emisiuni de 50 de minute ce isi propune doar sa va aminteasca existent frumosului si ca Radio Romania a fost si este o mica parte a lui…..