Idei in nocturna- Pagini de Istorie: Istoria unei fuziuni. Aparitia Partidului National Taranesc
11 Octombrie 2016, 06:05
Marti 11 octombrie 2016, ora 21.10
Redactor Dan Manolache.
Istoria unei fuziuni. Aparitia Partidului National Taranesc, 10 octombrie 1926. Invitat, prof.univ.dr. Ioan Scurtu.
Cu noua decenii in urma Bucurestiul era gazda a doua congrese de partid. In sala Transilvanania se reuneau delegatii Partidului National iar in sala Amicitia cei ai Partidului Taranesc. Urmare a unor ani de pertractari, tinand cont de “vointa oamenilor” dar si de “ porunca vremurilor”, reprezentantii celor doua partide votau fuziunea, asadar aparitia unei noi formatiuni politice, PNT, la acea dat cel mai puternic partid din Romania.
Puternic prin fatul ca avea reprezentare nationala, prin programul atractiv scris pe intelesul tuturor dar si prin charisma liderilor, in specia cea a lui Iuliu Maniu si lui Ion Mihalache. Iata doar una dintre prevederile programului sau: elaborarea unei noi Constitutii care “ trebuie sa prevada o reala responsabilitatae ministeriala si a functionarilor publici, organizarea unei justitii independente, impartiale si inamovibile, precum si normele de organizare ale administratiei publice, pe baza autonomiei locale”.
Ca orice partid, PNT isi dorea puterea iar adversarul, singurul adversar, era partidul condus de Bratieni.
Starea de sanatate din ce in ce mai grava a Regelui Ferdinand, precum si increderea pe care suveranul o avea in PNL si presedintele sau Ionel Bratianu, au facut ca noul partid sa fie in continuare tinut departe de putere. S-a produs totusi o apropiere cand national taranistii au admis sa dea patru ministri guvernului de concentrare nationala alcatuit in iunie 1927 de printul Barbu Stirbey. Iuliu Maniu a refuzat insa propunerea ca partidul sau sa se prezinte la alegeri pe liste comune cu PNL declarand: “
noi nu putem sa ne prezentam inaintea alegatorilor nostri pe aceleasi liste cu hotii de urne din alegerile trecute si cu oameni care in parlamentul trecut au votat legi catastrofale, care au adus anarhia in tara, mizeria si starea economica insuportabila”.
Vom vorbi in emisiunea noastra despre conditiile in care s-a produs fuziunea, despre noul partid rezultat, despre Romania acelor vremi, despre personalitatile ce se infruntau atunci in arena politicii dar si despre destinele dramatice rezervate de istorie oamenilor si ideilor dupa fatidicul an 1944.