A început “Aventura Coolturală” pentru 200 de liceeni din București
22 Septembrie 2016, 08:25
Pe 17 septembrie s-a lansat București. Aventura Coolturală, un proiect care transformă liceenii în exploratori ai spațiilor urbane bucureștene. Cu ajutorul ghizilor cu experiență și ai artiștilor Lia Perjovschi, Sorin Onișor și Cătălin Saizescu, peste 200 de liceeni vor vizita la pas orașul și vor învăța să spună povești în imagine și film despre experiențele lor. Proiectul este organizat de Fundația „Voci Strămoși” și face parte din programul Arcub „București – Orașul In-vizibil 2016”.
“Aventura Coolturală” a apărut din dorința de a pune pe harta tinerilor poveștile mai puțin cunoscute ale Bucureștiului și de a implica liceenii să devină co-creatori ai culturii acestor spații.
Proiectul se derulează în perioada 17 septembrie – 29 octombrie și începe cu trei tururi de explorare la pas a unor trasee din capitală, prin care liceenii vor descoperi istoria, cultura și arhitectura locală. Explorarea va fi ghidată de un ghid cu experiență, pe traseele Piața Universității – Piața Amzei (24 septembrie), Parcul Carol I – Uranus (1 octombrie) și Piața Foișorul de Foc – Dealul Patriarhiei (8 octombrie). Participanții vor descoperi spații fragmentate și vor avea ocazia să discute despre istoria locurilor și contrastele dintre clădirile de birouri și mahalalele modeste.
La finalul fiecărui tur, tinerii vor participa la câte un atelier prin care vor învăța cum să redea propriile experiențe despre descoperirile făcute, sub forma unor testimoniale vizuale. Artistul plastic Lia Perjovschi (24 septembrie), fotograful Sorin Onișor (1 octombrie) și regizorul Cătălin Saizescu (8 octombrie) vor ajuta tinerii să-și exprime propria viziune despre locurile vizitate prin desen, fotografie și scurt metraj de film documentar. Programul include și șase excursii la muzee și instituții de cultură, având ca teme artă și folclor, tehnică și progres, minorități și muzică.
Elevii sunt selectați atât din licee centrale, cât și din școli aflate în cartiere periferice. Proiectul propune astfel, pe lângă oportunitatea de a lua contact cu medii culturale valoroase și de a participa activ la construirea identității propriului oraș, și un spațiu de interacțiune între liceeni din comunități care adesea rămân deconectate.
După atelierele de lucru, tinerii vor avea la dispoziție două săptămâni pentru a revizita traseele și pentru a reconstitui prin tehnici de “mind mapping”, “timeline”, albume foto și mini-filme testimoniale vizuale originale cele mai relevante aspecte din culturile spațiilor vizitate.
“Ne dorim ca tinerii să aibă un contact autentic atât cu artiști, cât și cu elemente de cultură autohtonă. Aventura este “coolturală” pentru că implică tineri care, indiferent de cartierul în care trăiesc, au ocazia să devină co-creatori ai culturii urbane, să își dezvolte propria voce artistică, să devină curioși să afle și să repovestească și alte istorii ale spațiilor din orașul lor”, a spus Cristina Popovici, managerul proiectului.
Proiectul are la bază explorarea și jocul, oferind puncte celor mai implicați participanți, care se transformă în bilete la concerte, teatru și alte evenimente culturale. Cele mai convingătoare povești vizuale realizate de liceeni vor fi distinse cu premii în bani, oferite în cadrul unei gale organizate la finalul proiectului la Aeroportul Internațional București Băneasa - Aurel Vlaicu.
Accesul elevilor la toate activitățile proiectului este gratuit. Programul și regulamentul de concurs sunt disponibile pe pagina de Facebook AventuraCoolturalaComunitate și www.vocistramosi.ro.
Proiectul “Aventura Coolturală” este organizat de fundația „Voci Strămoși” și finanțat prin programul Centrului de Proiecte Culturale al Municipiului București – ARCUB “București – Orașul In-vizibi 2016l”. Înființată în 2011, Fundația „Voci Strămoși” este o organizație non-guvernamentală care promovează tinerele talente, prin concursuri, spectacole și festivaluri, și sprijină educația culturală în muzică, teatru, dans pentru a promova identitățile și valorile comunităților locale.