Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca și World Vision România lansează „Vreau la facultate – UBB&WVR Academy”
World Vision România și Universitatea Babeș-Bolyai atrag atenția: Peste șase din zece absolvenți de liceu din medii defavorizate nu se înscriu la facultate. Opt din zece studenți din medii defavorizate se confruntă cu dificultăți materiale.
04 Octombrie 2023, 13:23
65% dintre absolvenții de liceu din mediul rural nu se înscriu în învățământul superior, comparativ cu 35% din urban, arată un studiu UEFISCDI (Unitatea Executivă pentru Finanțarea Învățământului Superior, a Cercetării, Dezvoltării și Inovării). În același timp, 80% dintre studenții veniți din comunități dezavantajate se confruntă cu dificultăți financiare în facultate, conform unui sondaj realizat de fundația World Vision România.
Universitatea Babeș-Bolyai în parteneriat cu World Vision România lansează miercuri, 4 octombrie, proiectul-pilot „Vreau la facultate – UBB&WVR Academy”, prin care peste 100 de tineri din comunități vulnerabile vor fi sprijiniți să finalizeze studiile universitare și să facă performanță. Evenimentul va avea loc de la ora 11:00 și se va desfășura la sediul Rectoratului Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca.
Necesitatea proiectului vine pe fondul unei situații statistice îngrijorătoare referitoare la părăsirea timpurie a procesului educației.
Procentul tinerilor români care terminau o facultate în 2021 era aproape de două ori mai mic (23,3 %) față de media Uniunii Europene de 41,2 %, potrivit ultimului raport Monitorul Educației și Formării realizat de Comisia Europeană. Una dintre cauzele invocate în raport este direct legată de nivelul scăzut de participare la sistemul universitar a tinerilor din mediile dezavantajate.
Ca să facă față cheltuielilor pentru facultate, 70% dintre elevii din anii terminali de liceu din medii defavorizate plănuiesc să muncească pe perioada studiilor, conform unui sondaj realizat de fundația World Vision România. Motivele invocate de tineri sunt:
- 78% dintre adolescenți sunt îngrijorați de nivelul tot mai ridicat al prețurilor;
- 34% dintre respondenți spun că familiile nu-i vor putea susține financiar la facultate;
- 14% se tem că nu vor găsi loc la cămin, iar costurile pentru o chirie sunt prea mari raportat la bugetele lor.
Drept consecință a acestor deprivări materiale, pentru unu din trei liceeni din medii defavorizate, din clasele XI – XII, unul dintre cele mai importante criterii în alegerea facultății este posibilitatea de a primi o bursă de studiu de la universitate.
Proiectul prin care 100 de studenți de la UBB vor fi sprijiniți să termine facultatea
Având în vedere această situație, Universitatea Babeș-Bolyai în parteneriat cu Fundația World Vision România lansează programul „Vreau la facultate”, prin care 100 de studenți din medii vulnerabile vor fi sprijiniți să finalizeze studiile universitare.
Modelul proiectului este inspirat după programul Vreau în clasa a 9-a prin care, în prezent, 1.000 de adolescenți de la sate și din alte comunități vulnerabile sunt sprijiniți cu burse, activități de educație nonformală, mentorat și tabere de vară, ca să-și termine studiile liceale, dar și ca să se dezvolte profesional și personal.
Demararea proiectului „Vreau la facultate – UBB & WVR Academy” vine în contextul în care aproape jumătate dintre absolvenții programului Vreau în clasa a 9-a din județul Cluj se îndreaptă către Universitatea Babeș-Bolyai.
Astfel, în perioada 2023-2026, studenții incluși în proiect vor beneficia, cu sprijinul donatorilor, de următoarele: un laptop sau un calculator pentru procesul de învățare și studiu, workshopuri tematice specifice vieții de student, un program de mentorat și orientare în carieră, acces la școli de vară și burse lunare pentru acoperirea cheltuielilor minime pentru cămin și transport.
„Universitatea Babeș-Bolyai pune accent pe suportul oferit studenților în avea reușite academice și pentru a absolvi cu succes studiile superioare. O serie de programe au oferit și până acum ghidaj studenților din anul I, și nu numai, prin consiliere în carieră și consiliere psihologică. Mai mult, universitatea a înființat Centrul de Învățare „StudHub” tocmai cu scopul de a dezvolta competențele cheie ale studenților și de a-i pregăti astfel pentru piața muncii. Mă bucură enorm că aceste eforturi vor avea, începând cu acest an universitar, un partener de renume și cu experiență în mentoratul elevilor și tinerilor cei mai vulnerabili, în cazul cărora riscul de abandon este extrem de ridicat. Colaborarea cu World Vision România ne onorează și ne oferă posibilitatea să extindem serviciile noastre pentru a oferi acestor tineri, prin educație world-class, șansa de a-și atinge adevăratul potențial” a declarat prof. univ. dr. Daniel David, Rectorul Universității Babeș-Bolyai.
„Ne confruntăm cu o discrepanță alarmantă între dorința tinerilor din medii defavorizate de a urma studii universitare și resursele financiare pe care familiile lor le pot oferi. Prin intermediul Vreau la facultate – UBB&WVR Academy, ne propunem să oferim șansa tinerilor cu potențial din medii defavorizate să urmeze o facultate, în pofida greutăților financiare și a statusului familial. Ne onorează parteneriatul cu Universitatea Babeș-Bolyai, mai ales în contextul în care este în topul universităților căutate de către adolescenții absolvenți ai programului Vreau în clasa a 9-a. Sperăm ca un număr cât mai mare de donatori individuali și companii să se alăture demersului nostru. Prin acest program academic, avem toată încrederea că vom putea vorbi de excelență prin incluziune și de performanță prin echitate”, a declarat Mihaela Nabar, director executiv fundația World Vision România.
Companiile și donatorii individuali care doresc să sprijine studenții din medii defavorizate pentru a termina facultatea o pot face aici https://worldvision.ro/implica-te/campanii/vreau-la-facultate/.
Costul minim, estimat de fundație, pentru sponsorizarea unui tânăr, astfel încât să-și acopere cheltuielile minime pentru cămin și transport este de 855 de lei/lună.