Lansarea Proiectului „Rețeaua Fetelor Neînfricate”. Un eveniment despre curaj și vulnerabilitate la putere feminină
29 Iulie 2024, 08:00
Emoție, vulnerabilitate și curaj au fost cuvintele care au fost pe buzele femeilor invitate joi, 25 iulie, la evenimentul de lansare a unei noi ediții a proiectului „Rețeaua Fetelor Neînfricate” de către Fundația Progress.
Proiectul „Rețeaua Fetelor Neînfricate” este dedicat adolescentelor din mediul rural și se desfășoară în biblioteci publice prin intermediul doamnelor bibliotecare, mentorilor și diverșilor invitați specialiști, care abordează teme importante precum: sănătatea, identitatea personală, fricile, discriminarea, hărțuirea, bullyingul, abuzurile, dar și comunicarea asertivă și feminismul. Informațiile de la cursuri sunt aprofundate prin diverse activități creative, jocuri, dar și printr-un eseu pe care fetele trebuie să îl scrie la terminarea fiecărui modul de curs.
Evenimentul de lansare a oferit un cadru empatic de comunicare între fetele participante în Rețea și persoanele publice invitate la eveniment, care își doresc să inspire adolescentele, dar și să susțină activ proiectul. Fetele au fost încântate să discute cu femei de succes din diferite sfere precum: jurnalism, social media, business și sport.
Când au fost întrebate ce persoane le inspiră cel mai mult, fetele neînfricate nu au ezitat să menționeze femeile din viața lor: mama, bunica, mătușa și chiar doamna bibliotecară, de la care învață constant lecții despre înțelepciune, curaj, libertate și putere.
De asemenea, fetele au povestit și despre cum acest proiect le-a ajutat să aibă mai multă încredere în ele însele și în oamenii din jurul lor, despre cum le-a ajutat să nu se mai simtă singure în problemele pe care le întâmpină și, prin discuțiile cu celelalte fete, să își găsească cuvintele pentru a descrie ceea ce simt.
„O fată neînfricată pentru mine înseamnă o fată care să aibă curaj, dar, în același timp, o fată neînfricată trebuie să fie înțeleaptă”, spune Daria, 10 ani, una dintre fetele neînfricate din Rețea.
„Susan Sontag, una dintre cele mai importante scriitoare care scrie despre feminism, spunea că pentru a elibera femeile, trebuie să eliberăm și bărbații”, spune Dr. Camelia Crișan, CEO al Fundației Progress.
Evenimentul a servit ca o metodă de conștientizare atât a nevoii de comunitate între adolescente și femei, cât și a nevoii fetelor din mediul rural de apartenență la un grup în care să fie ascultate și înțelese.
„Eram judecată de băieți că eram băiețoasă și că nu sunt feminină. Dar pentru mine feminitatea nu înseamnă doar păr lung și unghii făcute, ci modul în care tu vezi viața și cum tu ca femeie reușești într-un domeniu în care nu ți se dădeau prea multe șanse”, spune Teodora Meluță, jucătoare de fotbal atât pentru Politehnica Timișoara, cât și pentru echipa națională de fotbal a României, care a împărtășit cu fetele neînfricate și cu noi cum s-a născut pasiunea ei pentru fotbal.
„Rețeaua Fetelor Neînfricate” este un proiect cu rol transformator pentru adolescentele din mediul rural și își propune să ajungă și în școli pentru a crea și descoperi cât mai multe fete neînfricate în vederea dezvoltării unei generații de fete încrezătoare, curajoase și bine informate.
Autor articol: Iuliana Cazan.