Erasmus Generation Meeting ( București) 6-9 aprilie 2023
Erasmus Student Network (ESN) organizează cea de-a doua ediție a Reuniunii Generației Erasmus (Erasmus Generation Meeting), cel mai important eveniment studențesc care se concentrează pe îmbunătățirea programului Erasmus+ și a oportunităților internaționale pentru tineri. Evenimentul este organizat cu sprijinul Agenției Naționale pentru Programe Comunitare în Domeniul Educației și Formării Profesionale (ANPCDEFP), eveniment care face parte din proiectul emblematic al ESN "Erasmus Generation in Action", cofinanțat de Parlamentul European. Evenimentul este găzduit de către Universitatea Politehnica București.
06 Aprilie 2023, 13:08
Sub tema "Competențe internaționale pentru societăți mai implicate", ediția din 2023 va avea doi piloni principali: competențele dobândite prin oportunități internaționale și implicarea civică a tinerilor. Ambele subiecte sunt extrem de oportune datorită Anului European al Competențelor, aflat în curs de desfășurare, și alegerilor pentru Parlamentul European care vor avea loc în 2024.
Erasmus Generation Meeting urmărește să fie spațiul în care principalii protagoniști ai acestor experiențe, studenții, se adună pentru a învăța unii de la alții, pentru a lucra împreună și pentru a interacționa direct cu instituțiile și părțile interesate pentru a face posibilă internaționalizarea și implicarea tinerilor cu privire la modul în care putem îmbunătăți oportunitățile de mobilitate pentru toți tinerii prin promovarea implicarea și îmbunătățirea dobândirii de competențe.
Evenimentul are un program cuprinzător, cu peste 100 de sesiuni axate pe subiecte-cheie pentru programul Erasmus+, educația internațională și politicile de tineret. Printre acestea se numără subiecte precum mobilitatea incluzivă și voluntariatul, sprijinul financiar acordat prin programul Erasmus+, călătoriile internaționale ale studenților Erasmus+ folosind mijloace de transport sustenabile și transformarea digitală a internaționalizării acasă. Alte subiecte-cheie de pe agenda educației internaționale, cum ar fi Alianțele de Universități Europene sau noua propunere de recomandare a Consiliului privind mobilitatea pentru toți, vor fi, de asemenea, discutate în cadrul evenimentului cu oficialii UE și părțile interesate. Concluziile evenimentului vor contribui la activitatea ESN de sprijinire a studenților mobili din întreaga Europă și de promovare a unor oportunități de mobilitate mai bune.
Evenimentul, organizat de Erasmus Student Network România și sprijinit de Comisia Europeană, cuprinde mesaje video din partea Vice-Președintelui Comisiei Europene, Margaritis Schinas, precum și a Președintelui Parlamentului European, Roberta Metsola, ea însăși absolventă a programului Erasmus+.
Reuniunea intitulată ‘Erasmus Generation Meeting’ va fi deschisă joi după-amiază cu o paradă a steagurilor, urmată de ceremonia de deschidere, care va fi transmisă în direct pe pagina de Facebook a ESN și pe paginile oficiale ale ANPCDEFP. În cadrul ceremoniei de deschidere vor fi prezenți Șefa Reprezentanței Comisiei Europene în România, Excelența Sa doamna Ramona Iulia Chiriac, Ministrul Educației din România, Excelența Sa doamna Ligia Deca, Secretarul General al Ministerului Antreprenoriatului și Turismului, domnul Darius Vodă, președintele Consiliului Național al Rectorilor, domnul Sorin Mihai Cîmpeanu, directoarea ANPCDEFP, doamna Monica Calotă, și președintele Asociației Europene pentru Educație Internațională, domnul Piet Van Hove.
Pe 7 aprilie, pe lângă sesiunile care se vor desfășura pe parcursul a trei zile, va avea loc o "Expoziție Erasmus Generation" (EGM Expo), în cadrul căreia companii din diverse sectoare vor intra în contact cu participanții pentru a face cunoscute oportunitățile de angajare în Europa și pentru a sprijini capacitatea de inserție profesională a tinerilor europeni și a absolvenților Erasmus+. Oficiul European de Selecție a Personalului (EPSO) va fi prezent la eveniment, facilitând o sesiune despre carierele în UE pentru participanți. Pe lângă aceste companii, peste 40 de țări din rețeaua Erasmus Student Network, reprezentând peste 500 de asociații locale prezente în peste 1000 de instituții de învățământ superior, vor prezenta oportunitățile de mobilitate și de angajare pe care le oferă tinerilor.
Sâmbătă, câștigătorul premiului "Destinația Erasmus a anului" va fi ales dintre cei 5 finaliști: Toulouse (FR), Valencia (ES), Viena (AT), Padova (IT) și Gent (BE). Această inițiativă urmărește să promoveze destinațiile de mobilitate în care universitățile, orașele și organizațiile studențești colaborează pentru a oferi cea mai bună experiență de mobilitate tuturor studenților.
La eveniment se vor alătura reprezentanți ai Direcției pentru Educație și Cultură a Comisiei Europene (DG EAC), ai Biroului European de Selecție a Personalului (EPSO), ai European Youth Fourm, ai Asociației de Cooperare Academică, ai Uniunii Europene a Studenților, ai Grupului de Universități Coimbra, ai Global Student Forum, precum și ai altor organizații partenere la nivel european și național. Pe lângă marea colaborare cu Agenția Națională Erasmus+ din România, la eveniment se vor alătura și alte agenții Erasmus+, precum cea portugheză și cea cehă. Câteva universități din România, cât și din alte țări vor participa la eveniment și vor fi prezente la EGM Expo.