Drepturile femeilor sunt tot mai puţin respectate, susţin reprezentanţii ONG-urilor
08 Martie 2023, 15:26
Activiştii pentru drepturile omului trag un semnal de alarmă în privinţa respectării drepturilor femeilor din întreaga lume. Din punctul acestora de vedere, drepturile femeilor au avut profund de susferit în ultima perioadă.
Feministele s-au mobilizat anul acesta pentru a apăra dreptul la avort, inexistent, amenințat sau pus sub semnul întrebării în multe țări. În Statele Unite, Curtea Supremă a anulat în iunie anul trecut hotărârea „Roe v. Wade” din 1973, act normativ ce garanta dreptul la avort. De atunci, aproximativ douăzeci de state l-au interzis sau restricționat sever. În Europa, acest drept şi-a pierdut din putere în Ungaria și Polonia. În alte ţări, femeile preîntâmpină diverse obstacole, aşa cum se întâmplă în Spania și Italia unde mulți medici refuză să efectueze avorturi. În acest context, numeroase asociaţii pledează pentru „sanctuarizarea” acestui drept în Franța, prin înscrierea lui în Constituție. Un proiect de lege în acest sens se află în dezbatere. America Latină trece printr-o fază de liberalizare a întreruperii sarcinii. Columbia, de exemplu, la începutul anului 2022, a dezincriminat avortul până la 24 de săptămâni, indiferent de motiv.
Numeroase ONG-uri atrag atenţia asupra afectării drepturilor femeilor din Afganistan şi Iran. Într-un raport publicat recent de Amensty International, organizaţia solicită comunităţii internaţionale să dezvolte o strategie solidă şi coordonată pentru a pune presiune pe regimul de la Kabul. Talibanii au înmulţit măsurile care au ca scop scoaterea femeilor din spaţiul public, în special interzicându-le accesul la anumite locuri de muncă. Și fetele au fost excluse de la școala secundară și de la învățământul superior. „Femeile care au manifestat în mod pașnic împotriva acestor reguli opresive au fost amenințate, arestate, închise, torturate”, mai denunță Amnesty. Situaţia este la fel de gravă şi în Iran, unde drepturile femeilor se află în centrul revoltei izbucnite după decesul Mahşei Amini. Tânăra, în vârstă de 22 de ani, a murit la trei zile după ce a fost arestată de poliţia moravurilor care a acuzat-o că a încălcat codul vestimentar al Republicii Islamice Iran. Tinerele femei s-au aflat în prima linie a mişcării de protest, iar unele dintre ele şi-au scos vălul islamic şi l-au ars într-un semn de sfidare a autorităţilor. Protestele pentru libertatea femeilor s-au transformat treptat într-o mişcare mai amplă împotriva regimului islamic.
Războiul din Ucraina are repercursiuni grave asupra femilor care trăiesc în exil sau se confruntă cu o viață cotidiană marcată de violență, de la invadarea Ucrainei de către Rusia, spun reprezentanţii ONU. Numeroase ONG-uri au denunțat folosirea violului ca „armă de război” de către forțele ruse. Parlamentul European a condamnat această practică în mai.
Cu toate acestea, în ciuda războiului, Ucraina a ratificat anul trecut Convenția de la Istanbul, primul tratat internațional care a stabilit standarde obligatorii din punct de vedere juridic pentru prevenirea violenței împotriva femeilor.
Surse : https://amnesty.ca/human-rights-news/international-womens-day-2023/
https://www.bbc.com/news/world-64723201