Versuri şi grafică pe măsura copilului curios
07 August 2020, 07:08
La Sinaia, în perioada 18- 29 ianuarie 1957, poetul, editorul, pianistul Marcel Breslaşu scria o lungă şi interesantă poezie despre temerile şi căutările unui copil care şi-ar dori mult prea devreme să afle ce meserie i s-ar potrivi în viaţă.
Lunga poezie a constituit substanţa cărţii „Bondocel îşi alege o meserie” care apărea la Editura Tineretului în anul 1964, cu ilustraţiile Ligiei Macovei. Volumul te însufleţeşte şi astăzi, dragă cititorule, căci emoţiile copilului în faţa vieţii au rămas aceleaşi, în ciuda timpului care s-a scurs de la scrierea lui Breslaşu.
Cine este însă, Marcel Breslaşu? Umorul său este prezent în acest excurs în imaginaţia şi viaţa copilului care îşi caută calea, mai degrabă visând. Născut la 19 sept. 1903 la Bucureşti şi decedat în 1966, Marcel Breslaşu este cunoscut ca fabulist, compozitor şi traducător, în perioada comunistă deţinând funcţii importante în mediul academic.
După absolvirea liceului Spiru Haret, Marcel Breslașu a urmat în paralel, cursurile Facultăţii de Drept și pe cele ale Conservatorului din București. Şi-a continuat, cu rezultate frumoase, studiile la Paris. În România, în care s-a reintors, a împletit o vreme avocatura, cu interesul aparte pe care l-a manifestat dintotdeauna pentru scris și muzică. Cariera literară şi-a început-o cu versuri pentru copii, publicate în revista Copilul evreu. În 1934 a scris textul și muzica la un oratoriu denumit Cântarea cântărilor, care a fost pus în scenă în 1938 la Opera bucureşteană. După război, a deţinut funcţii importante, precum cea de șef al departamentului pedagogic al Ministerului Artelor și Stiințelor și ulterior, rector al Institutului de teatru „Ion Luca Caragiale”.
În perioada 1961-1965, Marcel Breslașu a fost redactor-șef al revistei Secolul 20.
Cartea „Bondocel îşi alege o meserie” este o reuşită şi datorită colaborării cu artista Ligia Macovei, ale cărei ilustraţii creează cadrul receptării „poveştilor” spuse de autor.
Ligia Macovei (1916 - 1998) a fost graficiană, pictoriță și colecționară de artă, împreună cu soţul ei, Pompiliu Macovei. În perioada anilor 1934-1939, Ligia Macovei a urmat cursurile secției de artă decorativă la Școala de Belle-Arte din București, avându-i profesori pe Cecilia Cuțescu -Storck, Jean Al. Steriadi, Corneliu Medrea și Horia Teodoru.
A realizat cu mari reuşite, ilustrații la cărţi de poezie scrise de Eminescu, Quasimodo, Tudor Arghezi şi iată, Marcel Breslaşu. Interpretarea sa este realistă, uneori expresionistă.
Şi în cartea scrisă de Marcel Breslaşu, descoperim o Ligia Macovei, sensibilă, manevrând cu dibăcie culori vii, având un desen vital, energic şi fluid.
Realizator Roxana Păsculescu