Universul ilustrației de carte
17 Aprilie 2020, 10:54
Alice în Țara Minunilor este minunata carte a lui Lewis Carroll, celebră încă de la prima sa ediție, cea din anul 1865, cu ilustrații de John Tenniel. În colecția Humanitas Junior cartea a apărut într-o variantă interesantă în 2016, în traducerea valoroasă a Antoanetei Ralian, cu versurile tălmăcite excepțional de Ioana Ieronim. Sir John Tenniel, contemporanul lui Lewis Carroll a rămas cunoscut în istoria ilustrației mondiale din a doua jumătate a veacului al XIX-lea și datorită acestei extraordinare colaborări la o carte, rămasă ea–însăși reper în lectura copiilor și adulților de pe toate meridianele lumii.
John Tenniel, interesat de caricatura și scena politică a vremii sale se apleacă cu imaginație și umor asupra cuprinsului acestei cărți jucăușe care pune cititorului, mai ales în engleză, probleme de tot felul. John Tenniel reușește să creeze o lume complexă care să colaboreze cu conținutul povestirii. Prin urmare, în desenele pe care le realizează, autorul surprinde cu un anume fantastic, de altfel ușor de urmărit, caracterele celor mai semnificative personaje și construiește, compoziții complexe în care se pot urmări interacțiunile surprinzătoare ale celor implicați, în cadre bine concepute.
Ilustrațiile în care fantasticul este elementul principal, și sunt destule astfel de construcții simbolice –fac deliciul parcurgerii cărții. Capitolele ”O nebunească invitație la ceai”, ”Terenul de crochet al Reginei”, ”Cadrilul homarilor”, îi permit ilustratorului să-și pună în joc toate cunoștințele sale, care ne duc rând pe rând cu gândul, fie la portretele de epocă, fie la atlasele de biologie și zoologie, atât de captivante.
Desenator prestigios, John Tenniel se dovedește a fi așadar, bun cunoscător al unor universuri diferite pe care le pune împreună, grație unui talent extraordinar, în compoziții cu atenție meșteșugite. Iepurele, homarul, broasca țestoasă, ariciul sau omida sunt realizări magistrale.
Alice în Țara din Oglindă, scrierea care a urmat lui Alice în Țara Minunilor nu a mai avut același succes răsunător. Personajul feminin însă, a străbătut generațiile, îndrăznesc să spun, cu aceeași forță precum, personajele masculine: Robinson Crusoe (1719) ori Huckleberry Finn (1884).
Roxana Păsculescu