Un univers recompus, de Roxana Păsculescu
19 Octombrie 2018, 15:47
Expoziţia Liei Perjovschi (aceasta a studiat la Academia de Artă din Bucureşti în perioada 1987-1993) este una conceptuală, plasticiana pornind un demers de cercetare încă din anul 1999, demers care se întinde până în prezent. Punctul de pornire al cercetării sale a avut în atenție două tipuri de cronologii. Cu cea artistică, artista era desigur, prin natura preocupărilor sale, mult mai familiară. Cea de a doua, a fost cronologia științelor, a descoperirilor de factură tehnică. În ce măsură, cele două cronologii se intersectează ori cât de mult sau de puțin, arta este direct determinată de partea științifică –putem descoperi singuri, urmărind parcursul creat de Lia Perjovschi, la începtul expoziției sale de la Muzeul Național Cotroceni.
În Muzeul Cunoașterii al Liei Perjovschi, un rol important vizual este jucat de mulțimea obiectelor de tot felul, create să ”promoveze” arta, dar nu numai. Din Europa şi America, dar şi din Asia şi Africa – artista a adus în propriul său concept, obiecte care îi susțin parcursul ”interdisciplinar”. Departamentele de promovare turistică și de artă gândesc obiecte care să ne reamintească de locuri, opere fundamentale și care să ne țină eventual ancorați într-o anumită stare. Prin urmare, Muzeul Louvre din Paris, Muzeul de Artă Modernă MoMa din New York sau Palazzo Grassi din Veneţia devin, prin anumite piese, importante repere ale traseului oferit privitorilor de Lia Perjovschi.
La vernisajul expoziției, artista si-a mărturisit limpede atașamentul față de ideea lui André Malraux care viza, un muzeu imaginar. Propriile noastre cunoștințe ne creează acest muzeu imaginar în care adunăm informații variate; unele țin de corpul omenesc, altele de univers, cele mai multe de Terra sau de lucrurile citite ori văzute.
Sigur, ne-a mirat puțin organizarea acestui eveniment vizual la Muzeul Național Cotroceni; cum însă, în deschiderea expoziției, directorul general al instituției gazde, Liviu Jicman, a declarat participanților că expoziţia reprezintă "o provocare pentru cunoaştere", apreciem deschiderea MNC către arta contemporană conceptuală.
Expoziția Liei Perjovschi la București este un eveniment extrem de interesant care va rămâne accesibil publicului până pe 25 noiembrie a.c.