”Totul depinde de tine”
28 Octombrie 2022, 09:07
”Fii fericit, J fii tu însuți” este mai mult decât un îndemn, și mai mult decât o carte. Editura Niculescu editează acest ghid al adolescenților cu ideea pertinentă, că viața acestora se poate schimba în bine, construindu-se la modul conștient după niște repere, corect prezentate, frumos argumentate. Penny Alexander și Becky Goddard-Hill sunt autoarele acestei cărți de auto-cunoaștere.
Volumul îmbină informații de tot felul (de anatomie, de psihologie) pentru mai buna înțelegere a complexului de transformări care au loc în creierul adolescenților. Cartea se dovedește a fi un adevărat caiet de lucru, căci cititorul este îmbiat să se oprească în vremea lecturii și să mediteze, să-și ia eventual notițe, să-și analizeze stările și să găsească posibile soluții personale. Scopul principal, major al cărții este atingerea „fericirii”. Dar până la a ajunge la fericire, și la conștientizarea ei, drumul este străbătut de o serie de întrebări și de aflarea celor mai bune răspunsuri. ”În această carte, ne vom concentra asupra fericirii ca și când ar fi o călătorie în care pornești, astfel încât să te poți bucura de prezentul tău, de fiecare zi care îți este dată, nu doar când sau dacă ajungi într-un punct anume” declară autoarele în deschiderea cărții.
Prima parte a cărții ”Fericit în pielea ta J” subliniază cititorului cele trei tipuri de fericire asupra cărora trebuie să ne concentrăm întreaga atenție: plăcerile simple, recompensele și activitățile semnificative. Desigur, trebuie să începem să ne cunoaștem, să ne înțelegem și să punem în practică, cele deja descoperite despre noi. Aici, intervine caietul care ne însoțește; și în el ar trebui să facem o listă cu lucrurile care ne aduc fericirea. Apoi, ar trebui să avem o atitudine pozitivă. Dacă nu suntem optimiști prin structura noastră, ar trebui să încercăm să ne modificăm atitudinea. Să avem răbdare să ne cunoaștem emoțiile, să ne aflăm identitatea ș.a.m.d. Lista pașilor pe care îi putem urma pentru a atinge starea de fericire este cu mult mai lungă și diversă; dar ea este la îndemâna noastră; trebuie însă, să conștientizăm ceea ce ne definește și ceea ce ne aduce bucurie.
O a doua parte a cărții tratează fericirea în relațiile cu ceilalți. Și aici, adolescentul ar trebui să se înțeleagă, să afle dacă este extrovertit sau introvertit, dacă îi este lesne să comunice sau dimpotrivă, îi este dificil să se exprime.
”Fericit în comuniune cu restul lumii” este cea de a treia parte a cărții, semn că raportarea la mediu, la societate trebuie să se producă. ”Nu-ți subestima niciodată puterea de a influența” este un sfat, dar și o realitate; trebuie însă, să acceptăm că avem un glas, idei și o implicare care pot schimba atitudinea celorlalți și deci, fața lumii în care trăim.
Cartea aceasta oferă cititorului și modele interesante; la fiecare mic capitol descoperim oameni de stat, personalități din lumea științei, sciitori, antreprenori, gânditori, ale căror povești de viață s-ar putea constitui în repere pentru adolescentul care încearcă să-și găsească drumul spre fericire.
Realizatoare Roxana Păsculescu