THE WITCHES regizat de Robert Zemeckis- fantasy cu un touch de thriller, după o nuvelă de Roald Dhal - de Michaela Platon
03 Decembrie 2021, 06:00
Pentru că întotdeauna o poveste ce poate fi vizionată în familie este o opţiune agreabilă, vreau să vă recomand The Witches al lui Robert Zemeckis ce rulează pe HBO, un film de anul trecut care ecranizează cartea omonima a lui Roald Dhal.
Poveștile lui Dahl sunt adesea scrise din perspectiva unui copil, făcând cărţile sale accesibile și ușor de înțeles pentru aceasta grupă de vârstă, iar multitudinea de precepte morale cu care jonglează, le fac interesante şi pentru adulţii care vor găsi problematici la nivelul lor. Căci în cărţile lui Dhal apar adesea printre personaje adulți răi, care urăsc sau disprețuiesc copiii, versus unii care îi iubesc şi îi ajută, formula abordata și în nuvelă Vrăjitoarele.
Un alt element interesant legat de cărțile lui Roald Dahl este că acestea conțin întotdeauna mesajul că binele va birui răul. De exemplu, Matilda demonstrează că, deși este doar o fetiță, este puternică şi responsabilă și poate lupta pentru ceea ce crede şi îşi doreşte. În mod similar, băiatul din The Witches devine eroul care conduce lupta împotriva vrăjitoarelor, deşi este o victimă sigură, asta nefăcându-l însă să capoteze. Căci chiar din postura de şoricel vorbitor, el continua să lupte şi să-i apere pe copii asumându-şi rolul de lider.
Roald Dahl era convins că „Fiecare scriitor din lumea asta trebuie să apeleze la personaje care au ceva interesant, cu atât mai mult când e vorba de o carte pentru copii.” ,aşa că în mod firesc, niciun personaj al său nu trece neobservat. Adulții sunt adesea prezentați într-o lumină negativă, un truc prin care scriitorul reușea să evidențieze cu un plus de claritate, frumusețea şi ingenuitatea copiilor care își păstrează demnitatea și onestitatea, nu renunță la ceea ce iubesc, caută soluții și își lasă imaginația să zboare și își apără drepturile, rămânând în același timp simpli, curaţi și autentici.
Ecranizarea la ”The Witches” este o reinterpretare a poveştii clasice a lui Dahl ce îmbină procedee cinematografice de înaltă clasă cu interpretarea reușită a actorilor din distribuţie", după cum declara la lansare Toby Emmerich, preşedintele Warner Bros. Pictures Group.
Filmul lui Zemeckis (considerat cel mai potrivit regizor pentru o readaptare a acestei povești de speriat copiii) captivează mai ales prin efectele speciale, care fac povestea originală mai terifiantă decât filmul din1990, regizat de Nicolas Roeg. Atunci Jim Henson a acceptat să fie producătorul unui film care încerca să ofere publicului larg un roman de Roald Dahl, autor care se bucura de o popularitate impresionantă, dar care nu se ferise să provoace adesea controverse, iar din distribuție făceau parte Anjelica Huston, Rowan Atkinston și Jasen Fisher. Pelicula în care efectele speciale, impresionante și astăzi, erau realizate în manieră clasică, folosind păpuși, latex și trucuri vizuale (nu CGI și animații) nu a fost un succes de box-office, dar criticii i-au dedicat atunci recenzii entuziaste.
De data asta filmul este ridicat de imaginile generate pe calculator și mai ales prin prezența Octaviei Spencer (bunica micului erou) iar asta se întâmpla din start, în momentul în care încearcă să-l înveselească pe prospatul orfan dansând pe melodia „Reach Ouţ I’ll Be There” de la Four Tops.
Captivant şi terifiant în acelaşi timp, acest The Witches nu prea mai lasă loc pt imaginat, căci inovează el destul în ceea ce priveşte personajele, unele aduse la viaţa de nume mari de la Hollywood. Stanley Tucci este managerul profesionist şi stilat al hotelului în care se întâmplă abominabila acţiune a vrăjitoarelor împotriva copiiilor, iar Anne Hathaway este nici mai mult nici mai puţin decât tartoriţa lor, într-un rol de compoziţie lăudat de critică.
Vă recomand aşadar pe HBO, ecranizarea lui Zemeckis la romanul lui Roald Dhal, o lectură cinematografică agreabilă pt toată familia.
Vizionari miraculoase!