The Queen’s Gambit- miniseria Netflix despre șah, obsesie și traumă - de Michaela Platon
02 Noiembrie 2020, 06:22
Una dintre noutăţile de pe Netflix este miniseria The Queen’s Gambit, o produție proaspătă şi neașteptata, adaptare a lui Scott Frank după romanul omonim semnat de Walter Tevis ce a cucerit deja spectatorii şi criticii, care i-au oferit un punctaj de top.
Şi nici nu ştii în ce gen să încadrezi serialul care este pe rând dramă, poveste despre dependență, obsesie şi traumă, fiecare latură potențându-se sau estompându-se pe parcurs cu o dinamică percutantă, şahul fiind sursa bucuriei, dar şi a comportamentului compulsiv. Aşa că pe alocuri acţiunea capătă accente oclusive, cu atât mai mult cu cât regizorul pare să stăpânească perfect tensiunea filmului, care creşte şi ne alimentează emoţia.
Personajul central este Elisabeth Harmon, o orfană pe care sistemul instituţionalizat nu o înfrânge, şi care îşi descoperă pasiunea pentru şah devenind campioană națională şi una dintre cele mai bine cotate şahiste ale lumii. Rolul este jucat de tânără Anya Taylor Joy, pe care o remarcam în filmele lui M. Night Shyamalan -Split şi Glass- ce încheie trilogia Unbrakable, în care o interpreta pe Casey, una dintre victime, alături de James McAvoy, Bruce Willis şi Samuel L. Jackson, rol care o va scoate din anonimat şi îi va deschide drumul care Emma, filmul lui Autumn de Wilde după Jane Austin şi Radioactive al lui Marijane Satrapi, în care joacă alături de Rosamunde Pike, un biopic despre Marie Curie.
Cu o figură interesantă şi carismatică, Anya Taylor Joy stăpâneşte magistral nuanţele şi ne dăruiește un personaj complex, care însă are o aparență inexpresivă, conducându-ne prin experienţele unei tinere obsedate de şah într-atât, încât asta pare să îi acapareze orice putinţă de a se bucura de viaţă.
Urmărită de trauma de a-şi fi pierdut mama biologică într-un accident de maşină, şi mama adoptivă din cauza unei maladii hepatice, Beth pare absorbită cu totul de lumea atât de competitivă a sportului minţii şi se aruncă în ea cu patima unui dependent fără viaţă socială, care experimentează abrupt şi episodic relaţiile.
Personajul este unul fictiv, dar ne aduce aminte de celebrul Bobby Fischer, care la 15 ani ajungea în URSS (considerată pe atunci o super putere în materie de șah) însoțit de agenții FBI care se temeau să nu le fie racolat copilul minune de către KGB.
În ceea e o priveşte pe Anya Taylor Joy cred că un pas important pentru cariera ei este şi anunțul apărut pe mai multe site-uri de peste ocean- că va fi Furiosa în noua producție semnată de George Miller din franciza "Mad Max".
Perfect calibrata povestea ni-i aduce în prim plan şi pe Thomas Brodie-Sangster, un actor cu o figură specială pe car el-am văzut în toate cele 3 Maze Runner şi în Love Actually, pe extraordinarul Bill Câmp care a juca ţin Birdman, 12 Years a Slave, Killing of a sacred Deer, şi Joker- aici îngrijitorul de la orfelinat care o învaţa şah pe Beth. Filmul ne prilejuieşte o reîntâlnire cu Marielle Heller, regizoarea minunatului The Diary of a Teenage Girl - şi a recentului A beautiful day in the Neighborhood cu Tom Hanks , Matthew Rhys şi Chris Cooper- în această serie actriţă, în rolul mamei adoptive a tinerei orfane pasioante de şah, o femei cu suflet, dar ranita şi fragilă care îşi inneaca amarul în bautura- fără a pierde însă controlul şi păstrându-şi eleganta şi luciditatea., punându-şi toate speranţele în copilul pe care îl primeşte în casă şi viaţa ei cu braţele deschise.
Aşadar o distribuţie perfectă cu fete fresh sau de actori din eşalonul 2 –dar de mare talent, care reuşeşte să facă din acest scenariu o serie atât de apreciată. Iar dacă te gândeşti la subiect, nici nu îţi dai seama prin ce te ţine captiv preţ de 7 episoade şi cum se insinuează în existenţa ta reactivând sau introducând interesul pentru şah.
Din echipa filmului au făcut parte în calitate de consultanți, maestrul de șah Bruce Pandolfini (acum în vârstă de 73 de ani), cât şi cel mai mare jucător de șah al tuturor timpurilor, Garry Kasparov.
Așadar cei care sunt amatori de șah se vor bucura de câteva deschideri, finaluri, capcane, statistici, partide celebre, mutări elementare, opoziţii, câmpuri critice sau promovarea pionilor. Ceilalți se vor bucura doar de film!
Vizionări miraculoase!