Super sezon de iarnă la MNAC
10 Decembrie 2021, 12:13
Muzeul Național de Artă Contemporană ne surprinde de data aceasta cu câteva evenimente vizuale a căror anvergură este impreionantă.
La parterul instituției, Márta Jakobovits prezintă o selecție specială, diversă a intereselor sale de cercetare. Prezentarea scenică este una aparte care grupează vizual lucrările în câteva centre puternic expresive.
”Opera ei, aparte în peisajul ceramicii contemporane, reprezintă una dintre cele mai complexe cercetări asupra materialelor și tehnicilor de ardere și turnare, de la modalități și materialități tradiționale, redescoperite și reinterpretate, la experimente asupra chimiei, temperaturii și limitelor unor procedee.” Sugestia de atelier, de laborator de creație păstrează deschisă experiența noastră în fața lucrărilor acestei artiste.
În spațiul simbol al Sălii de marmură, Șerban Savu ne demonstrează că poți face o expoziție captivantă ignorând dimensiunile urieșești ale spațiului de expunere.
”Savu vine cu lucrări de mici dimensiuni și cu o machetă a blocului în care s-a născut și a crescut, pe calcanul căreia a realizat un mozaic în stilul epocii.”
La primul etaj, retrospectiva Ion Grigorescu este copleșitoare! Firescul expunerilor care așază laolaltă lucrările atât de diverse și surpinzătoare ale artistului amplifică la maxim experiența vizuală.
”Expoziția are ambiția de a așeza în centrul ei omul care-l dublează pe artist: o personalitate complexă și complicată, un vizionar, un rebel, un incomod. Un creator care a produs necontenit timp de peste 50 de ani ne oferă o imagine exhaustivă a tematicilor, problematicilor, obsesiilor și idiosincraziilor sale.”
La etajul al treilea almuzeului, Mircea Stănescu ”recrează” spațiul apartamentului în care au fost realizate colajele sale de dimensiuni mari; artistul ”…alege lecțiile avangardei care rezonează cu eseul fotografic, colajul și instalațiile, cu formele simplificate ale modernismului – desenul ca jurnal și ca matrice creativă.” Parcursul jucat al sălii expoziționale favorizează buna vedere și receptarea lucrărilor care recent, anul acesta, au fost restaurate la Muzeul Național de Istorie a României, cu sprijinul Gaep Gallery.
Expoziția „Young Artists Connections ‘21” la etajul al patrulea al MNAC, precum și „Interacțiuni posibile”, expoziția studenților din spațiul MNAC Dialog arată consecvența gazdelor de a devoala arta tânără.
Există și o altfel de expunere, în exteriorul MNAC, care îmbogățește experiența oferită de această instituție.”Sezonul include și o expoziție satelit pe care o puteți vedea la Combinatul Fondului Plastic din București, Str. Băiculești 29. Expoziția de grup SIMȚI ∼ ALUNECI ∼ CÂNȚI (organizatori: MNAC și TRIUMF AMIRIA. Muzeul Culturii Queer; curator: KILOBASE BUCHAREST) urmărește contextualizarea practicilor artistice care pot fi înțelese în cadrul teoretic queer ca multitudine de moduri de exprimare specifice unei minorități sociale marginalizate…”.
MNAC oferă privitorilor, cu seria de expoziții din sezonul 2021- 2022, o experiență vizuală excepțională, de neratat!
Realizatoare Roxana Păsculescu