Studiile științifice versus ideile preconcepute
15 Iunie 2023, 12:52
”Idei preconcepute (sau nu) despre sănătate”, carte apărută la Editura Niculescu mi-a atras imediat atenția. Cu toții suntem într-o mai mică ori mai mare măsură preocupați constant de sănătate, ascultând adeseori părerile celorlalți despre ea, spunându-ne la rândul nostru, opinia despre sănătatea celorlalți, atunci când suntem solicitați. Nu de puține ori, la o cafea sau chiar în vizite, sănătatea ocupă un important și s-ar zice, ”seducător” subiect de discuție, mai ales atunci când, nu există pe o realitate concretă, opinia fundamentată deja a unui specialist. Editura Niculescu, prin cartea semnată de profesorul de chirurgie digestivă Jacques Belghiti și ziarista Annette Vezin vine să ne clarifice niște idei în care credem cu toată tăria, dar care nu au argumente științifice. Le credem pentru că așa ne-au parvenit, le dăm mai departe cu seninătate, închipuindu-ne că ele sunt adevărate și că le vor fi utile celor cărora le comunicăm, adeseori cu nonșalanță, aiureli.
Fără a avea un limbaj complicat de specialitate cu care ne-am confrunta într-un fel dificil, cei doi autori reușeșc să pună în pagină exact problemele care ne preocupă și pe care de fapt, nu le cunoaștem cu adevărat. Sigur că cele circa 200 de probleme aduse în discuție –au ca referință literatura de specialitate, revizitată pe înțelesul cititorului curios în a-și clarifica anumite chestiuni. Problemele aduse în lumină fac parte din zone vaste și diferite. Că este vorba de alimentație, de somn, de sexualitate, de alergii sau de dependențe, problemele tratate sunt la îndemâna lectorului.
Imediat după titlul subiectului ales spre descifrare, autorii au introdus termenii fals sau adevărat ori chiar adevărat și fals sau fals, doar că... pentru a da măsura exactă a realității medicale.
Orice curiozitate am avea, cartea aceasta o clarifică. Găsim explicații despre urechile clăpăuge care sunt ereditare; ochii albaștri nu sunt mai sensibili; despre faptul că stresul nu duce la apariția ulcerului gastric; despre trezitul somnambulilor care se dovedește a fi o acțiune justificată și în regulă.
Multe dintre decodificările problemelor noastre ne pot amuza, altele ne surprind de-a dreptul, iar cu unele s-ar putea să nu fim de acord chiar dacă le citim negru pe alb, căci ideile fixe își au forța lor extraordinară.
Cartea ne clarifică niște probleme, și în același timp ne semnalează cât de ușor putem cădea în plasa neștiinței sau a pseudoștiinței.
Realizatoare Roxana Păsculescu