Știința, pe înțelesul copiilor
05 Iunie 2020, 10:17
La Editura Niculescu Kids găsim cartea ”Experimente pentru copii” de Charlotte Willmer-Klumpp, în traducerea Mariei Tudosescu. Cartea, plină de imagini menite a susține informațiile scrise simplu și inteligibil este recomandată copiilor cu vârsta peste 5 ani, desigur însoțiți în jocul propus, de un adult.
Cuprinsul lucrării este foarte variat, urmărind multe fenomene fizice, interesante pentru cei mici: Apa și gheața, Aerul, Auzul și muzica,Temperatura și căldura, Lumina și culorile, Plantele verzi, Forța și mișcarea, Magneții. Lectorilor de toate vârstele li se recomandă să cerceteze, să verifice și să descopere diferite fenomene care se petrec în natură, sub ochii noștri. Așadar, mediul înconjurător este pus sub lupă; sunt lansate copiilor, întrebări firești la care aceștia trebuie să descopere răspunsurile. Cele mai multe întrebări, au răspunsuri care vin în urma unor observații simple.
Cartea începe cu măsurile de siguranță pe care să le aibe în vedere părinții când încep experimentele cu copiii. Deși par foarte ușoare, acestea pot avea mici inconveniente, de care cu toții ar trebui să ținem seama: să nu ne tăiem, să nu udăm mai mult în jurul nostru, dacă folosim alimente, să nu le consumăm după finalizarea experimentului, să fim atenți la zgomotul pe care îl producem, să nu ne afecteze.
Sfatul autoarei este unul esențial: alegerea experimentelor ține de părintele care își cunoaște copilul și desigur, știe ce anume i se potrivește, la un moment dat. Categoric, cartea nu este realizată cu scopul de a fi citită din scoarță în scoarță, precum un roman, după cum nu toți copiii se dezvoltă în același ritm.
Prin urmare, cartea oferă o libertate de mișcare mare, dar ține de adulți să știe cum să jongleze cu propunerile către cei mici.
Viața de zi cu zi este demontată de Charlotte Willmer-Klumpp și redată copiilor printr-o prismă la care ei au acces. Adultul însoțitor este ”ajutorul” de nădejde al celui mic, dar proiectul este deja conceput și ”tradus”, astfel încât, punerea în practică să se facă cu ușurință și cu plăcerea aflării unor adevăruri fundamentale.
Roxana Păsculescu