Și atunci, ce este libertatea?- o întrebare deloc retorică în cel mai nou film al regizorului Andrei Zincă - de Michaela Platon
19 Iulie 2021, 06:21
Cu o gestaţie care a durat câţiva ani, filmul lui Andrei Zincă ne propune un restitutio al unei pagini negre a istoriei noastre- deportările din Bărăgan din 1951- făcute de regimul comunist pentru a pedepsi aşa numitele elementele reacţionare care complotau împotriva statului. În fapt „complotiştii” erau oameni simpli, care de cele mai multe ori nici măcar nu ştiau cine i-a turnat și de ce li se întâmplă toate astea.
Şi atunci, ce e libertatea? porneşte de la nuvela Anei Blandiana Proiecte de trecut, dar – aşa cum mărturisea regizorul Andrei Zincă, scenariul lui virează într-o altă direcţie decât textul primordial, accentul deviand de la povestea celor două personaje principale, Emil şi Turica Bazan, pe care deportarea le smulge din existenţa lor liniştită de profesori la Herculane şi le azvârle într-un Bărăgan ostil care pare să nu le acorde prea multe şanse. Personajele filmului sunt doar o infimă parte cei 40.000 de oameni strămutați de comuniști din Banat în Bărăgan în 1951, în ceea ce s-a numit ”Siberia românească”.
Supravieţuirea devine o luptă cu lipsurile şi cu natura, iar cele 3 poveşti de iubire accentuează felul inuman în care deportaţii trebuiau să trăiască. Grupul format din cei 2 profesori şi încă un coleg cu logodnica lui, un preot, o ţărancă, un gospodar şvab, o mamă unguroaică rămasă singură după ce un comunist îi împuşcă soţul şi fetiţa, un poştaş şi o pisică - îşi încropeşte un adăpost şi se luptă să trăiască aproape fără resurse şi având restricţii de deplasare.
De o duritate care impresionează până la lacrimi este momentul deportării, cu oamenii înghesuiţi şi închişi în vagoane de marfă ca nişte vite, dar mai ales felul în care reprezentanţii comuniştilor îşi tratează semenii abject, fără nici o urmă de omenie, ceea ce îi declasează cu totul.
Filmul pune laolaltă imagini de un pictural desăvârşit cu altele fruste ale naturii dezlănţuite sau cu gros planuri în care personajele se revelează cu trăirile lor complexe.
Distribuţia ne prilejuieşte întâlnirea cu câteva nume consacrate ale ecranului: Nicodim Ungureanu, Radu Iacoban, Magda Catone, Iulia Lumânare, Olimpia Melinte, Cuzin Toma, Dorina Lazăr şi ne-o propune pe Skovran Tunde, o actriţă de forţă pe care nu am mai văzut-o până acum.
Şi atunci, ce e libertatea? a cucerit publicul anul trecut la TIFF unde şi-a adjudecat premiul acestuia şi a continuat să confirme în 2021 la Sedona- Arizona când a câştigat premiul publicului pentru film străin şi la Festivalul Filmului Sud-Est European de la Los Angeles, unde a impresionat deopotrivă cu povestea această adevărată care ne aminteşte de felul în care oamenii s-au purtat cu semenii lor – fără milă, fără scrupule, fără vreo mustrare de conştiinţă. Şi este clar că subiectele acestea vor impresiona intotdeauna cu atât mai mult cu cât realizăm faptul că ele nu sunt ficţiune, ci o crâncenă realitate a unor vremuri în care conta doar obediența unor oameni care în numele unei doctrine şi-au permis crime şi fărădelegi îngrozitoare.
Şi atunci, ce e libertatea? regizat şi scris de Andrei Zincă este de vineri în cinematografe şi vă invit să îl vedeţi că pe un document zguduitor al unei pagini întunecate de istorie recentă.