Seria NEW AMSTERDAM – „pachet” de soluţii creative pentru lupta cu sistemul - de Michaela Platon
05 Martie 2021, 05:00
De obicei nu mă încumet prea des să abordez un serial, mai ales când are deja 2 sezoane şi ar putea să mă înhaţe în aşa fel încât multe câteva zile să nu mai fac nimic altceva decât să mă uit la el, episod după episod, zi şi noapte, până la final.
Când însă mai uit şi cad în „păcat”, iar seria este într-atât de interesantă încât să nu capotez la început, se întâmplă exact ce mi s-a întâmplat cu New Amsterdam. Şi nu subiectul m-a ţinut ancorată, căci experienţele cu Chicago Hope, Night Shift, Grey’s Anathomy sau Emergency Room şi Dr. House- cumulate- nu prea mai lasă breşe subiectului, dar genul de personaj pe care îl propune Ryan Eggold care este doctorul Max Goodwin este acaparant.
Căci directorul medical al unui mamut spitalicesc precum New Amsterdam, în fapt o replică a Bellevue Hospital, pare că nu ştie să spună NU, situaţie pe care şefii departamentelor din spital învaţa repede să o managerieze culmea, nu în favoarea lor, ci în aceea a pacienţilor. Pentru noi, ceea ce vedem în New Amsterdam, politica medicală centrată pe pacientul pe care toată lumea vrea să îl ajute (chiar şi în situaţiile ce par fără ieșire) pare de domeniul fanteziei - şi chiar şi este! Căci lupta cu birocraţia se vădeşte peste tot aceeaşi – doar mijloacele, dacă le ai, sunt altele- iar dacă nu există – le inventezi.
În fapt clou-ul serialului este Max Goodwin- al cărui motto e „How can I help”? Iar când ai alături o echipă ce gândeşte şi acţionează aidoma, când nu există nimic mai important decât viaţa pacientului pentru care te faci luntre şi punte în cele mai neaşteptate moduri- devine clar că nu mai ai scăpare şi te vei uita până la ultima secundă, făcând însă –sper- distincţia dintre realitate şi ficţiune!
Punctul de plecare pt acest scenariu este unul livresc - cartea Twelve Patients: Life and Death at Bellevue Hospital – a doctorului Eric Manheimer, această instituţie medicală din New York fiind cel mai vechi spital de stat american, iar personajul Max Goodwin se bazează pe experiența de 13 ani a autorului, care a fost director medical al celebrului spital şi profesor la Facultatea de Medicina a Universităţii newyorkeze.
Serialul amalgamează inspirat poveştile pacienţilor ce se perindă prin spital, cu cele ale vieţilor private ale echipei medicale şi aduce în prim plan problematica pe care o au de înfruntat, nu întotdeauna simplă. Căci moartea, bolile terminale, frustrările, iubirea reprimată sau împărtășită, vina şi pierderile de tot felul trebuie gestionate şi procesate fără ca asta să afecteze activitatea medicală. Şi totuşi aceşti medici sunt oameni, aşa că au toate slăbiciunile dar şi puterile pentru a înfrunta situaţia.
Echipa de actori este extraordinară şi ne propune şi fețe mai puţin cunoscute, dar şi actori pe care i-am mai văzut în seriale. Ryan Eggold care este Max Goodwin (ce onomastică trasparentă- demnă de un erou!) mi-a atras atenţia de pe când era Tom Keen în The Blacklist, dar şi în Blakkklansman- iar în postura de medic reuşeşte să fie șarmant şi credibil, chiar dacă personajul e idealizat.
Iar Freema Agyaman şi Janet Montgomery dau lovitura cu partiturile lor, adăugându-li-se exoticul Anupam Kher care este doctorul neurolog Vijjay Kapoor , Tyler Labine – şeful secţiei de psihiatrie sau Daniel Dae Kim – proaspăt intrat în povestea pe care o părăseşte Jacko Sims- care îl interpreta pe Floyd Reynold, chirurgul cardiolog.
Într-atât de alert ca un action movie, serialul vine cu sumedenie de dileme morale, etice, deontologice pe care comunitatea medicală de la New Amsterdam- pe parcurs devenită o familie- le rezolva sub conducerea unui director ce nu uită nici un moment că e manager, dar și doctor!
În orice caz serialul, care săptămâna aceasta a debutat cu cel de-al treilea sezon, are nevoie să se reinventeze cumva dacă îşi doreşte să nu devină manierist şi să-şi menţină cota de interes în rândul spectatorilor.
Așa că recomandarea mea de astăzi vă va umple multe seri, caci este o serie care are deja 2 sezoane, cel de-al treilea lansându-se săptămâna aceasta în State, si probabil că Netflix ne va alinia și pe noi la premieră cât de curand. Până atunci însă, aveți grijă să vedeți ceea ce deja există și vă așteaptă.