Semnal de expoziție, de Roxana Pasculescu
07 Iunie 2019, 14:19
“Desenul post Brâncuși”, expoziția naționala de arte vizuale organizata la Targu Jiu, anul acesta a ajuns la a IV-a ediție. Evenimentul este unul pe care îl apreciem și desigur, îl așteptam cu entuziasmul cuvenit și in aceasta vara. Expozițiile de desen, cel puțin in ultima vreme sunt din ce in ce mai rare. Cele de grafica de șevalet, încă se mai organizează, cu rezultate frumoase. Din aceasta perspectiva, și “Desenul post Brâncuși” a lăsat participanților o libertate mare de participare. Tehnicile mixte au fost agreate, ca de altfel și pastelurile, tusurile, laviurile ori colajele foto. In catalogul evenimentului vizual, Vasile Fuiorea marturisea in acest sens o mare deschidere: “Scopul și obiectivul declarat al proiectului este de aceea prin mecanismul expozitional, o radiografie cuprinzătoare a fenomenologiei artistice, prin evocarea tuturor tipurilor și genurilor desenului din arta contemporană românească, aflată intr-un continuu proces de transformare.”
Cu toata aceasta libertate oferită artiștilor, poate chiar exagerata (o văd eu) numărul de participanți nu a fost prea mare. Circa 200 de reprezentanți ai unei bresle care numără câteva mii de creatori, mi se pare o participare modesta. Mai ales ca expoziția presupunea și un concurs; iar concursurile cu premii sunt din păcate, din ce in ce mai putine.
Expoziția, organizata de Filiala Targu-Jiu a UAP din România l-a avut curator pe Vasile Fuiorea, din al cărui text introductiv la catalog am și citat un mic fragment; din comitetul curatorial au făcut parte Mihai Țopescu și Florin Gheorghiu; Președintele Juriului a fost, spre prestigiul expozitiei-concurs, graficianul Mircia Dumitrescu.
Ideea la care au ajuns organizatorii, de a oferii premii care sa nu sugereze ierarhii, de cele mai multe ori supărătoare și de cele mai multe dați, neadevarate - mi se pare excepțională. Calitatile desenului și complexitatea povestirii grafice fiind motive temeinice de a departaja și chiar de a sublinia in expoziție valori indubitabile. In acest scurt semnal cronicăresc, mărturisim bucuria noastra ca expoziția, ajunsă la a IV-a ediție, este pe un drum ascendent, ca valoare a lucrărilor participante.
Așadar, pana spre sfârșitul lunii iunie 2019, sălile de la parterul Muzeului Județean Gorj “Alexandru Stefulescu” își așteaptă vizitatorii, cu expoziția “Desenul post Brâncuși”.