Școala de design la București- 50 de ani! Eveniment expozițional la MNAR
01 Noiembrie 2019, 12:44
O expoziție sărbătorească, organizată la MNAR, în spațiul Auditorium din Corpul Știrbei, intitulată ”50 Design UNArte: o istorie vizuală a școlii de la București (1969-2019)” ne-a atras atenția în mod special. Motivele sunt diverse. În primul rând, ceea ce apare astăzi ca firesc – a fost câștigat prin abnegație și perseverență. În al doilea rând, mai sunt printre noi, câțiva artiști din generația care a pus bazele secției de design la Institutul de arte plastice ”Nicolae Grigorescu” și ar trebui să ne bucurăm că întrebărilor noastre avem șansa să le aflăm răspunsuri pertinente, chiar de la sursă.
Din motive pe care le înțelegem, expoziția nu beneficiază în spațiul alocat, de prea multe produse de design. Planșele sunt cele care categoric, guvernează traseul expozițional.
Expoziția și-a propus să lumineze istoria ”tânără și ambițioasă a învățământului superior de design de la Universitatea Națională de Arte București din perioada 1969-2019. Modelată ca un jurnal de proces educațional, aceasta concentrează o prezentare stratificată a istoriei designului din România, referindu-se la pașii făcuți în anii ’60 – prin întemeierea secției de forme industriale, la schimbările accelerate după 1989 și finalizându-se cu istoria sa foarte recentă.”
La începuturile sale, în anul 1969, la București, secția s-a numit ”Forme Industriale”. Doi ani mai târziu, în 1971, apare Secţia de Forme Industriale la Institutul de Arte Plastice din Cluj, iar mult mai târziu, după revoluția din 1989, se întemeiază secții de design la universitățile de arte din Iași și Timișoara. Deci, Bucureștiul a dat tonul, și această atitudine de înnoire și demersul ulterior, motivează cu siguranță, celebrarea celor 50 de ani de existență a secției de design. Explicațiile organizatorilor (coordonator proiect: Dinu Dumbrăvician, curatoare: Cristina Sabău și Mirela Duculescu, design expoziție: Radu Manelici și Roland Kunst) sunt limpezi:
”Discursul expozițional este structurat pe niveluri diferite de citire, invitând vizitatorul la o lectură în straturi (aria profesională, ipostaze personale, circumstanțe oficiale), facilitată de documente de arhivă, fotografii, schițe și teme de atelier, studii, proiecte de licență și de disertație etc. Astfel, expoziția capătă forma unei radiografii primare, utile și necesare pentru cunoașterea istoriei designului din România, adresându-se atât specialiștilor (designeri, arhitecți, artiști vizuali, istorici, cercetători în studii culturale, etc.) și studenților în domenii de profil, cât și publicului larg, în fapt destinatarul și utilizatorului căruia i se adresează designul.”
Expoziția este însoțită de un catalog bilingv pentru perioada aflată în studiu 1969-2019, iar expoziția va rămâne deschisă la MNAR până pe 29 noiembrie 2019.
Realizator Roxana Păsculescu