”Să învățăm tinerii să încorporeze mass-media în viața lor, fără să le-o acapareze”
07 Mai 2021, 17:10
La Editura Niculescu, lucrarea „Generația digitală și dependența de media” scrisă de Patti M. Valkenburg și Jessica Taylor Piotrowski, apărută în 2017 în traducerea Luizei Mohonea semnalează direcția periculoasă spre care se îndreaptă societatea: consumul în exces de mass-media.
Dincolo de semnalul de alarmă dat de această carte, cum că atracția suferită de adulți, dar și de copii pentru dispozitivele electronice devine pe zi ce trece mai periculoasă, lucrarea ne semnalează rolul crescând al mass-mediei în existența cotidiană.
Lucrarea este una profund documentată și care, doar la o sumară răsfoire reușește să-ți capteze interesul, recunoscând cu ușurință, în problematica studiată, ceva din existența ta.
Cartea este una educativă, îndreptată către adultul care conștientizează pericolele, dar și către tinerii care încă experimentează și trăiesc din plin experiența mass-media. Cuprinsul este variat și oferă toate fațetele descoperite de autorii cărții: de la felul în care în mod diferit, dar din ce în ce mai puternic se raportează copiii și adolescenții la mass-media până la violența care le este prezentată din ce în ce mai puternic, de la publicitatea excesivă a diverselor produse care ne acaparează nefiresc gândurile, până la emoțiile care le sunt de cele mai multe ori, manipulate. Nici educația nu este lăsată pe dinafară, nici jocurile digitale ori social media sau parentingul care poate fi realizat raportându-te la mass-media.
Aici, cei doi autori prezintă două tipuri diferite de monitorizare a mass-mediei în familie. Monitorizarea restrictivă se dovedește a fi cea mai ușor de întrebuințat: nu dai voie copilului să vadă anumite programe, emisiuni, filme. Monitorizarea activă însă, pune părintele în directă legătură cu copilul și determină stabilirea unei comunicări extrem de valoroase ”cu scopul de a întări sau de a slăbi potențialele efecte” ale mass-mediei.
Dintre concluziile autorilor trebuie să o subliniem pe aceea care confirmă că realitatea nu poate fi negată, dar nici nu trebuie îmbrățișată fără discernământ: ”Dezvoltarea contează. Dezvoltarea nu influențează numai tipul de mass-media pe care copiii îl consumă, ci și modul în care aceștia sunt afectați de consumul respectiv.”
Realizatoare Roxana Păsculescu