Rezultatul experimentării și al speculației
21 Ianuarie 2022, 14:19
Din partea Editurii Orion ni se promit ”cele mai provocatoare cărți despre lumea în care trăim”.Din această serie face parte lucrarea ”Inovația” de Matt Ridley, o carte care explorează și atrage atenția asupra felului în care apare inovația, în toate domeniile de activitate, dar în mod exclusiv în prezența libertății. Cartea este una de filozofie, dar și de științe, la modul general. Matt Ridley a urmărit omul și civilizația umană, din preistorie și până în prezent înțelegând felul în care evoluează omenirea, cadrul în care se produc descoperirile științifice. Viața noastră se schimbă pe zi ce trece, mai ales datorită inovațiilor produse de oameni.
Cuprinsul cărții lui Matt Ridley oferă cititorului un traseu de o mare anvergură prin multe domenii, oferindu-ne totodată și informațiile necesare înțelegerii inovației. După o serie de subiecte interesante, dar care în principiu sunt urmărite în majoritatea cărților dedicate fenomenelor științifice, Matt Ridley analizează fenomenul inovației. Și astfel, profilul inovației apare ceva mai clar ochilor noștri; inovația este graduală, diferită de invenția cu care totuși am fi tentați să o confundăm, presupune recombinarea, dar și încercarea și eroarea. Uimitor este că, citindu-l pe Matt Ridley, înțelegem cu limpiditate că inovația ”înseamnă utilizarea de resurse din ce în ce mai puține, nu mai multe”. Exemplele oferite de autor sunt edificatoare: să faci mai mulți km cu mai puțin combustibil, să ai mai multă comunicare cu mai puțină electricitate, mai multe clădiri cu mai puțin oțel. Matt Ridley aduce în discuție conceptul de ”dematerializare”, așa cum îl folosește McAffee, de utilizare a materiei în cantități mai mici, indiferent de subiectul abordat, dematerializarea fiind opusă și de dorit probabilității de a epuiza resursele pe care le avem la dispoziție.
Ideea este că inovația, față de invenție este un proces care apare cel mai adesea, nedorit în mod expres și deci, necăutat. Aceasta poate ar fi una dintre diferențele esențiale subliniate de autorul cărții. Greșeala este ”parte esențială a inovației”, fără a fi însă de dorit, la invenție.
Inovația își găsește teren fertil în libertate și într-o stare de stabilitate.
Una dintre legile falimentului care funcționează în majoritatea statelor americane, după cum afirmă Matt Ridley, mi-a atras în mod special atenția, explicând gradul mare de inovații care apar pe teritoriul S.U.A.: ”În anumite state, ”exonerarea de locuință” îi permite practic, unui antreprenor, conform Cpitolului 7 din Legea falimentului, să-și păstreze casa, dacă afacerea sa dă faliment. Aceste state cu exonerări de locuință au avut mai multe inovații decât cele în care aceasta nu există”. Așadar, un mediu cât de cât stabil, posibilitatea crescută de a o lua din când în când de la capăt le oferă oamenilor libertatea să încerce, să greșească și de ce nu, să reușească în afaceri și să inoveze.
Cartea lui Matt Ridley este una educativă, în ultimă instanță, care ajută cititorul să înțeleagă premizele în care apare inovația și eventual, să se formeze în spiritul ”inovației”.
Realizatoare Roxana Păsculescu