Puzzle muzical ...de vacanță
04 Iulie 2018, 10:31
Ziua a doua a Vacanţelor muzicale, eveniment cu o tradiție de 45 de ani, orgnizat de Centrul pentru Cultură și Arte Neamț, a început cu un foarte interesant concert coral, susținut de o formație care a debutat pe scena festivalului nemțean acum 40 de ani – Corala “Cantores Amicitiae” a Universitatii Nationale de Arte “George Enescu” din Iași. Generații după generații tinerii coriști ieșeni s-au șlefuit sub conducerea inepuizabilului Nicolae Gîscă. Repertoriul prezentat a fost inedit, variat și antrenant. De la rugăciuni în care s-a simtit spiritul american, la lucrări pline de umor ca “Masterpiece” de Paul Drayton, de la aranjamente ale unor piese celebre precum “Kalinka” sau “Les Comedians” a lui Charles Aznavour, la opusuri românești, în principal inspirate de folclor, de: Tudor Jarda, Vasile Spătărelu, Sabin Păutza sau Grigoraș Dinicu, Corala Cantores Amicitiae a impresionat prin bucuria de a cânta, calitatea vocalității, precizie și omogenitate. Un fapt îmbucurător este și faptul că sala Teatrului Tineretului a fost din nou arhiplină la întâlnirea cu muzica de calitate. Seara în Piata Turnului, monument istoric de la 1499, lume foarte multă și la întâlnirea cu muzica tradițională și romanța, invitați fiind membrii Orchestrei “Folclor” a Filarmonicii “Serghei Lunchevici” și ai Ansamblului de dansuri “Hora”, ambele din Chișinău. Un spectacol antrenant pe deplin gustat de publicul nemțean.
Alte două manifestări emoționante au avut loc în cea de-a treia zi a festivalului. Sala Teatrului Tineretului a găzduit o revenire “acasă” a unei soprane care a făcut primii pași muzicali la Liceul „Victor Brauner” și care s-a afirmat în Irlanda și Irlanda de Nord, a absolvit Academia de Muzică din Dublin, a fost solista operei din Belfast, colaborează cu diferite ansambluri importante printre care: Orchestra Simfonică Națională a Radioteleviziunii, Hibernian Orchestra, Ulster Orchestra – Ioana Constantin Pipelea.
A fost un spectacol în care dialogul interesant dintre Directorul artistic al Festivalului – Mihaela Spiridon și invitată s-a îmbinat cu momente artistice foarte frumoase oferite de soprana româno – irlandeză și de invitații săi. Am putut asculta printre altele pagini de Donizetti, Schubert sau Leo Delibes. Ioana Constantin Pipelea este o soprana cu o tehnică impecabilă, dublată de omogenitatea egistrelor și inteligența frazării.
Multă lume a venit și la seara de jazz, concertul desfășurându-se în spațiul generos al Curții Domnești, dominat de Biserica ridicată în 1498, ctitorie a lui Ștefan cel Mare. Seara a fost dedicată compozitorului Romeo Cozma și i-a avut ca protagoniști pe: vocalista Luiza Zan, chitariștii Iulian Pavelescu și Daniel Dragomirescu, percuționistul Cristian Cozma și clarinetistul Doru Albu. In ciuda calității de necontestat a pieselor, cred ca alegerea succesiunii lor a fost prea puțin inspirată, concertul neadaptându-se spațiului ales și publicului larg prezent la eveniment.
Astăzi alte două manifestări. Va fi recitalul reprezentanților instituțiilor de învățământ superior muzical din România și un concert simfonic, susținut tot de un ansamblu al tinerilor muzicieni – Orchestra Universității Naționale de Arte “George Enescu” din Iași., condusă de Bogdan Chiroșcă.
Sebastian Crăciun