”Proiectul meu de fericire”
03 Decembrie 2021, 09:17
De câțiva ani, se vorbește și la noi, cu mare interes, de diverse proiecte de dezvoltare personală. În alte spații culturale, dezvoltarea personală ocupă prim-planul educației, la toate nivelele, sistematic. De ce oare? Răspunsul este destul de simplu. Pentru că dezvoltarea personală include nu doar acumularea de abilități și informații ci și, învățarea fericirii. Poți învăța să fii fericit?
Christine Michaud, scriitoare de origina canadiană a scris mai multe cărți dedecate dezvoltării personale; una dintre cărți a fost preluată de Editura Niculescu, în traducerea Lucianei Sabina Tcaciuc. ”Proiectul meu de fericire” te provoacă inițial să-ți pui niște întrebări, ca apoi, inspirat, să te gândești să acționezi, cu speranța că vei fi mai mulțumit de tine și de viața pe care o duci. Autoarea ne întreabă direct dacă vrem să fim mai fericiți: ”Simțiți nevoia să vă revitalizați, să acționați mai eficient și să trăiți mai bine?”
Răspunsul nostru nu are cum să fie decât unul afirmativ și atunci, cartea propune în parcursul ei: ”...un program de douăsprezece săptămâni care vă permite să faceți o mare curățenie atât interioară, cât și exterioară, să vă concentrați asupra propriei persoane, să vă reîncărcați bateriile și să vă realizați pe deplin”.
Formatul cărții este unul care ne amintește de caietele de lucru ale copiilor. Cu spații informative, încărcate de ”probleme”, autoarea inițiază dialoguri cu fiecare cititor în parte, oferindu-i timpul necesar de reacție și locul concret în spațiile goale, special propuse pentru eventualitatea în care avem comentarii, reacții sau chiar luări de poziție.
Cartea care se deschide cu un citat din ”Micul Prinț” de Antoine de Saint-Exupery este dedicată ”celor 1625 de participanți ai versiunii electronice a ”Proiectului meu de fericire” din care s-a născut această carte”.
Sigur, nimeni nu ne poate determina să o citim din scoarță în scoarță, decât dacă interesul nostru este major; altfel, putem sări din pagină în pagină sau putem să ne focalizăm atenția doar pe câteva dintre capitolele cărții. Cartea urmează niște pași considerați eficienți; de la pregătirea celui care își dorește cu ardoare schimbarea, până la ”sărbătorirea” finală. Descoperirea sinelui, împăcarea cu tine însuți și apoi, cu ceilalți sunt pe scurt direcțiile care trebuie urmărite, și cu atenție și răbdare susținute.
Pentru fiecare săptămână din cele douăsprezece semnalate ca necesare pentru desfășurarea proiectului, există propuneri de activități, de gânduri asupra cărora cititorul să se focalizeze. Prin scrierile noastre, risipite în paginile lucrării, cartea devine un fel de jurnal.
Christine Michaud vrea să ne convingă cu această carte, că fericirea ”se învață în fiecare moment”.
Realizatoare Roxana Păsculescu