Proiect de reconsiderare a femeii creatoare
31 August 2018, 15:40
Centenarul femeilor din arta românească este un proiect de reconsiderare a femeilor creatoare din România. Expoziția și dezbaterile provocate cu prilejul evenimentului vizual din 2017 au avut ca finalitate, un prim volum editat de PostModernism Museum.
Adrian Buga, Alin Ciupală, Marian Constantin, Yvonne Hasan, Iulia Mesea, Cosmin Nasui, Cristian Vasile, Victor Sămărtinean sunt cercetătorii ale căror texte apar între paginile acestui volum. În ceea ce privește artistele ale căror opere au stat la baza studiilor respective, prima cu care se deschide lista este Magdalena Rădulescu (1902- 1983) ultima cu care se încheie proiectul fiind Ioana Bătrânu, născută în 1960.
Expoziția de la Muzeul Brukenthal Sibiu a pus în prim plan lucrări din colecția instituției gazdă, apoi din Colecția George Șerban și nu în ultimul rând, din cadrul Nasui Collection. Când expoziția a fost itinerată la Muzeul de Artă Brașov, expunerea a beneficiat, cum era și firesc, de un număr de lucrări aparținând instituției muzeale brașovene.
Dincolo de articolele cuprinse în acest volum Centenarul femeilor din arta românească, interesant găsesc faptul că editorul a încercat să realizeze într-o formulă, chiar dacă incipientă, un dicționar al artistelor femei în România, punând cititorul în gardă; mărturisind așadar, că ”lista reflectă stadiul de cercetare al studiului”.
Dincolo de abordările specialiștilor, o parte importantă a volumului este dedicată imaginilor –document: fie că este vorba de portrete ale artistelor, care umanizează foarte mult demersul de cercetare, fie că, prin fotografiile selectate cu profesionalism, avem posibilitatea de a vedea, cel puțin o lucrare a fiecărei creatoare, toate doamnele devenite subiect de discuție și de re-citire a artei românești moderne și contemporane.
Cu emoție, dar și curiozitate așteptăm volumul al II-lea al proiectului aflat în curs.
Centenarul femeilor din arta românească se dovedește a fi o temă puternică de cercetare.
Roxana Păsculescu