Pe Valea Târnavelor
25 Aprilie 2019, 13:04
Dragoș Gh. Năstăsoiu, Ferenc Mihaly și Lorand Kiss semnează volumul apărut la Editura ACS, în Colecția Vetre de lumină, volum intitulat Monumente medievale de pe Valea Târnavelor.
Cartea aceasta, ca de altfel și celelalte lucrări din această colecție se adresează acelora care vor să descopere spații românești deosebite cu monumente excepționale, prin arhitectură și prin pictura lor. Așadar, această lucrare nu face excepție de la linia pe care Editura ACS a impus-o în doar câțiva ani. Concepția grafică îi aparține Ancăi Dină și mulțumește orice cititor, oricât de pretențios ar fi acesta.
Cartea se adresează deopotrivă specialiștilor de tot felul (arhitecți, constructori, pictori, muzeografi, conservatori) ca și iubitorilor de frumos, de civilizații vechi care caută în drumurile lor să se abată de la calea bătută și să descopere locuri ascunse, spații de cultură, poate nu atât de bine cunoscute, cum ar merita să fie.
Cuprinsul cărții încearcă să ne aducă în spațiul urmărit de cei trei autori și să ne ofere un posibil traseu medieval. Prin urmare, cititorului i se oferă încă de la început o hartă geografică dublată de una istorică pentru ușurătatea eventualelor analize. Orașul Mediaș, apoi Dârlos, Alma, Șmig, Curciu, Băgaciu, Ațel, Brateiu, Sighișoara, Biertan, Mălâncrav, Ighișu Nou, Nemșa, Moșna, Richiș sunt orașele și satele aflate pe acest traseu deosebit de interesant, din care deocamdată, noi cunoaștem prea puțin. Sigur, Mediașul și Sighișoara sunt impozante cetăți cu monumente religioase semnificative, care fac și ele, obiectul studiului semnalat de noi, astăzi. Dar și restul satelor menționate (de pe Valea Târnavelor) oferă privitorului bogății nesperate. Este suficient să deschizi oriunde cartea și vei afla draga cititorule, lucruri surprinzătoare. La Dărlos, spre exemplu, Biserica evanghelică din localitate datează din prima parte a secolului al XIV-lea. Descrierile edificiului, care au în vedere arhitectura, dar și pictura murală sunt însoțite de fotografii –document care clarifică și exemplifică notațiile profesioniștilor implicați în proiectul de ”revitalizare” a spațiului. Dar, fiecare monument este tratat la fel de minuțios. În funcție de necesități, autorii au introdus și scheme stradale, imagini ale caselor din diverse piețe și zone mai importante, fotografii de interior bisericesc, în care fie mobilierul, fie sulptura de lemn sau de piatră sunt bine surprinse, din dorința evidentă a clarificării de natură istorică.
Analiza documentelor din arhive a fost, pentru fiecare caz în parte completată cu o temeinică parcurgere a situației, așa cum se relevă ea, la fața locului.
Acolo unde a fost necesar s-au dat și informațiile practice care să-l ajute să se descurce pe cel care pleacă într-un voiaj cu scopul descoperirii unor locuri care abundă în construcții și elemente medievale. Așadar, aflăm printre multe altele, de unde anume din sat se poate lua o cheie pentru a vedea un edificiu bisericesc, și care ar fi prețul vizitării lui.
În capitolul destinat conservării-restaurării picturii murale aflăm la pagina 380 că activitatea autorilor acestei lucrări are ca obiect principal ”cercetarea și conservarea-restaurarea picturilor murale din spațiul transilvan, precum și promovarea valorilor culturale moștenite”.
Cartea are ca o ultimă secțiune deosebit de interesantă și valoroasă: conservarea componentelor artistice din lemn și pictură pe lemn. Finalul lucrării aduce la cunoștința lectorului, în semn de respect pentru cititor, dar și ca document pentru munca depusă în cercetarea spațiului de pe Târnave, 6 pagini de bibliografie selectivă.
Cartea Monumente de pe valea Târnavelor îți oferă, ție, cititorului, motivația serioasă a unei ieșiri din spațiul urban, cu scopul nobil de a descoperi și aprecia frumusețile țării.
Realizator Roxana Păsculescu