O viață de creație
31 Ianuarie 2020, 11:06
Cu febrilitate, an de an, creatorul Vasile Mureşan Murivale prezintă iubitorilor de artă, cele mai recente căutări ale sale. Dintotdeauna parcă, acest artist lucrează tematic; își propune un subiect și brodează pe el, cu sensibilitate, talent și expresivitate plastică, construind până la momentul vernisajului un univers încărcat de bogății nebănuite până la acel moment pe care îl împărtășește iubitorului de frumos. De la ”Trezor afectiv” (Galeria Artis), la ”Stejarii de pe Valea Țigăului din Arcalia” (Fundația Dignitas) și mai apoi la ”Rude divine” și în prezent la, ”Grădina din vis”, Vasile Mureșan Murivale își descoperă valențele sufletești și capacitatea de a comunica cu semenii lui.
În urmă cu 5 ani, când surprindeam expoziția în care stejarul era cu atenție și iubire portretizat, făceam câteva notații, a căror valabilitate, mă face să le readuc acum, în prim plan: ”De la societatea distantă şi adeseori abuzivă îngreunând existenţa creatorului, până la reluarea unor subiecte picturale majore, respectiv Sixtina michelangiolescă care îi motivează reconstrucţii de tip posmodernist, de la stânjeneii cu semnificaţia lor de final de drum, până la stejarii din Arcalia, locul naşterii sale, Vasile Mureşan Murivale nu ocoleşte niciun gând şi nicio trăire dătătoare de fior artistic. Dignitas Foundation i-a prilejuit acestui artist, în perioada iunie-iulie 2015 construirea unei expoziţii personale care are ca temă, stejarii din Arcalia. Plecarea lui Vasile Mureşan Murivale din satul său s-a produs în urmă cu destule decenii dar, moartea mamei survenită relativ recent şi reîntoarcerea artistului pe meleagurile copilăriei au declanşat un tumult de amintiri. Puternicele rememorări ale unor stări din perioada juvenilă au găsit ca sursă deopotrivă declanşatoare ca şi izbăvitoare, stejarii din Arcalia.
Prin urmare, artistul a găsit de cuviinţă să portretizeze stejarii, tovarăşi dragi din primii ani ai vieţii sale, luând seama la schimbările petrecute în timp, la dispariţia unora dintre ei, la gârbovirea altora. Documentarea pentru acest proiect ale cărui picturi se văd pe simezele galeriei de la Dignitas Foundation a fost realizată de artist în primăvara acestui an, când coroana copacilor creşte şi se rotunjeşte, când prospeţimea şi vitalitatea stejarilor îi departajează vizibil de ceilalţi arbori.
Pe un timp ploios, pictorul a purces la drum, în căutarea stejarilor singuratici a căror verticalitate era pusă în pericol de vântul nemilos şi de strălucitoarele fulgere care brazdau cerul. Vremea zbuciumată rima cu starea sufletească a artistului care îşi parcurgea cu luciditate existenţa dificilă, străbătută de umbre şi lumini, cu inevitabile căderi şi miraculoase ascensiuni.
(...) Stejarii pictaţi ai lui Vasile Mureşan Murivale sunt în fapt, portrete ale locului său de baştină şi în esenţă, autoportretele creatorului.”
Iată, au trecut deja 5 ani de la expoziția dedicată stejarilor și expoziția personală ”Grădina din vis” se configurează la Galeria Căminul Artei ca o nouă poartă spre sufletul și opera matură a artistului Vasile Mureșan Murivale.
dr. Roxana Păsculescu, critic de artă