O carte pentru toate vârstele
04 Septembrie 2020, 06:11
”Cartea cu Apolodor” de Gellu Naum, ilustrată de Dan Ungureanu, ediția apărută la Editura Arthur (2016) - a fost categoric pentru mine o surpriză, atunci când am citit-o și i-am parcurs ilustrațiile împreună cu fetița mea, Marina. Poetului Gellu Naum (1 august 1915 – 29 septembrie 2001) i-a fost lesne să se facă iubit de copii, întruchipându-l pe acest simpatic pinguin. Desigur, dincolo de minunatele versuri, ilustrațiile artistului Dan Ungureanu facilitează extraordinara întâlnire a cititorului cu personajele, deosebit de bine realizate, pline de farmec, care transmit emoția dorită de autor.
”Cartea cu Apolodor” apărea destul de târziu în bogata carieră de dramaturg, poet, nuvelist și traducător a lui Gellu Naum. Acesta a debutat cu volumul de poeme ”Drumețul incendiar” în 1936, cu ilustrații de suprarealistul Victor Brauner. Și alte volume ale sale s-au bucurat de colaborarea cu alți prestigioși ilustratori precum, Jacques Herold, Jules Perahim, N. Nobilescu.
”Cartea cu Apolodor” apărea așadar, în 1959, cu ilustrații de Jules Perahim, artist cu care Gellu Naum a avut o mai lungă colaborare. La cinci ani, vedea lumina tiparului ”A doua carte a lui Apolodor” însoțită vizual tot de creațiile lui Jules Perahim.
Cărțile cu Apolodor au fost reeditate în 1975 (Dan Stanciu îl imaginase atunci pe acest fenomenal pinguin) pentru ca în anul 1988 să apară o nouă ediție, ”Apolodor, un mic pnguin călător” lucrare însoțită de data aceasta de ilustrațiile lui N. Nobilescu, la Editura Ion Creangă.
După o lungă perioadă, în anul 2008, la Humanitas apărea ”Cartea cu Apolodor”. Cea mai recentă reeditare este însă, aceasta, semnalată de noi, în 2016, la Editura Arthur.
Cea mai nouă expresie plastică a pinguinului călător îi aparține lui Dan Ungureanu; acesta vine cu ilustrațiile la Apolodor, după nume importante ale artelor plastice românești. Ilustratorul Dan Ungureanu s-a născut în anul 1981 la Câmpulung Muscel și a urmat cursurile Facultății de Arte din Timișoara. În anul 2010 a făcut pentru prima dată ilustrațiile la o carte, urmând apoi, un masterat în ilustrația de carte la Cambridge School of Art. Relativ recent, Dan Ungureanu a descoperit și plăcerea scrisului.
”Cartea cu Apolodor” de Gllu Naum rămâne o operă importantă pentru toate vârstele.
Realizator Roxana Păsculescu