Marea lume mică, o carte pentru adulți și pentru copii;o carte despre patrimoniu şi viaţă
19 Aprilie 2019, 13:29
Alexandra Mihailciuc (texte) și Alexandra Culescu (ilustrații) au compus împreună o carte: Marea lume mică, volum atractiv deopotrivă pentru copii ca și pentru părinți.
Cartea a apărut la Editura ACS, în Colecția Cartea de salvare având sprijinul Ordinului Arhitecților din România prin Timbrul Arhitecturii și a fost lansat de curând în București. Evident, parcurgând cartea constatăm că e minunat de justificată această asociere, între subiectul cărții -asemenea unui nesfârșit poem în care sunt surprinse și redate copiilor, piese și case din patrimoniul cultural -și arhitectura.
Invitația la a pătrunde ”printre obiecte și idei, vechi și noi, multe frumoase, toate valoroase” sună atractiv și promițător. Sunt micul arhitect, apoi Cum privești o casă? sunt capitole de început, succinte și delicate abordări în limbaj lesne de înțeles de către copii, ale casei, ca o entitate care are corp și suflet.
Cu fiecare capitol apar însă, în discuție, multe alte obiecte, fie din lut, fie țesute, mai cunoscute ori mai necunoscute de cei mici. Tehnici de lucru și nu în ultimul rând, materiale diverse le sunt dezvăluite într-un stil fermecător, micilor exploratori. Ce înseamnă un făuritor, cum stă treaba cu un meșteșug ori cu un altul, ce-i cu soba ori cu fluierul, copiii vor afla cu rimă și cu imagini plăcute, o mulțime de lucruri noi sau vor conștientiza câte știu deja, până la întâlnirea cu această carte.
Noul și vechiul se împletesc cu un firesc sensibil în paginile cărții, așa cum le observăm și în viața de zi cu zi: ”Cu o viaţă nesfârșită, am animat o glastră cam depășită și-o pendulă adânc prăbușită.” Cu multă înțelegere din partea adulților, copiii ar trebui îndrumați să descopere în obiectele și în casele vechi, frumosul!
Cartea aduce în atenție și aspectul ecologic foarte important. Să interpretăm corect ceea ce ne înconjoară ne-ar duce firesc către recuperarea unor obiecte cu poveste și ne-ar ține departe de consumismul atât de nociv: ”Te numim Reciclarea, tu ești salvarea! Am mai copt o viziune, pentru copii anume. Așa înţeleg și cei mici, cum materia se poate refolosi sau configura și planeta o poate ușura. Că n-are nici ea un dressing atât de mare pentru ce refuză fiecare”.
Cartea are prin felul în care este scrisă, ceva din parfumul basmelor, în a căror lume fermecătoare se lasă purtați cu plăcere, copiii. Și aici, în cartea celor două Alexandre, prin cuvinte și desene, lumea obiectelor este atât de vie, asemenea celei din basme.
Jocul în alb și albastru al cărții și al desenelor are o simplitate aparte, surprinzătoare.
Finalul cărții este sugestiv și dinamic: ”Și-acum c-am navigat puţin într-o lume de forme, de arhitectură și mici bucurii enorme, c-am ascultat poveștile șoptite de obiecte atent meșteșugite, e rândul tău să creezi, lumea toată s-o modelezi!” Povestea sugerează că ea ar fi doar începutul a ceva ce va fi definitivat de copil, prin propria sa implicare și creație.
În încheierea cărții apare și un joc dezvoltat de cele două autoare. Jocul ”Goana după obiecte” îi va antrena pe copii să rețină materiale și tehnici, toate având legătură cu cele citite.
În încheierea cronicii mele de semnalare a acestei apariții editoriale, țin să menționez, dedicația cu care începe și se sfârșește cartea, delicată și profundă trăire: ”Cartea aceasta am scris-o în gând cu poveștile pe care părinţii mei, Silvia și Paul Mihailciuc, le inventau și le citeau cu atâta șarm în fiecare seară. Cu jocurile pe care le făureau cu nesfârșită bucurie, zi de zi, și pe care nu au încetat să le actualizeze de-a lungul anilor. Iar eu nu voi putea vreodată să mă bucur îndeajuns de această întâmplare.”
Marea lume mică este o carte pentru adulți și pentru copii.
Realizator Roxana Păsculescu