”Lumea o privesc de sub o masă…”
08 Octombrie 2021, 15:46
”O sută de ani în casa noastră” este una dintre cele mai recente cărți apărute la Editura Frontiera, traducere din literatura rusă pentru copii. Lucrarea este una complexă, combinând la modul cel mai fericit, scurtele narațiuni cu ilustrația. Aleksandra Litvina și Anna Desnițkaia sunt auoarele cărții, traducerea pentru ediția în limba română fiind realizată de Justina Bandol.
Cartea ne poartă prin o sută de ani de istorie a Rusiei și a U.R.S.S.-ului urmăriți prin prisma vieții membrilor familiei Muromțev. Apartamentul familiei Muromțev este spațiul cheie în care se vizualizează istoria țării, locul unde se desfășoară tradițiile și unde se reflectă bucuriile sau tristețile aduse de diversele evenimente istorice.”Pe o străduță liniștită din centrul Moscovei se află o casă veche. Urci două etaje și prima ușă pe stânga este apartamentul Muromțevilor. Am intrat în el într-o seară de octombrie din anul 1902 și am rămas timp de un secol.”
Cartea este cu mult mai mult decât o lucrare în paginile căreia putem urmări istoria unei țări. Descoperim ”intimitatea”, felul în care se desfășoară relațiile dintre familie, vecini și prieteni; apoi, vedem în imaginile bogate ale cărții cum se locuia în acel apartament, cum se trăia în diversele perioade istorice aflate în atenția autoarei. Grafica foarte bine realizată urmărește de la caracterele personajelor, la obiectele de uz curent, vestimentație, veselă, piese de mobilier.
Irina Muromțeva, în vârstă de șase ani are ”prima mărturisire”, cea cu care se deschide cartea. Mutarea familiei se petrece în octombrie 1902, într-un apartament care miroase ”a vopsea, a pap și a ceară”. Următoarele amintiri, ilustrează Crăciunul din 1914, evenimentul de Bobotează din 1919; se ajunge apoi, în 1927, 1937 și la sfârșitul anului 1941; foarte limpede este marcat finalul războiului, în anul 1945 și moartea lui Stalin în 5 martie 1953 sau primul om ajuns în spațiul cosmic, în 14 aprilie 1961 ș.a.m.d.; cea mai recentă ”scriere” este notată pe 9 iunie 2002 și anume, ziua bunicii.
Împletirea aceasta dintre istoria țării și istoria personală a unei familii pe care cititorul ajunge să o cunoască și chiar să o simpatizeze, îl atrage iremediabil pe lector de partea cărții; dincolo de narațiuni, autoarele îi pun lectorului totodată la îndemână, prin imagini, obiecte importante, specifice etapelor prin care trece familia care ilustrează istoria Rusiei vreme de o sută de ani.
Cartea este dedicată copiilor mai mari care au câștigat deja deprinderea de a cerceta singuri, putând ușor să fie asociată fie unui atlas istoric, fie unui album de familie.
Realizatoare Roxana Păsculescu