”La mâna a doua și la schimb”, o idee a sustenabilității
23 Octombrie 2024, 09:00
Este demn de respect și în plus, foarte frumos atunci când, o carte dedicată planetei apare la o editură care ține seama de mediul înconjurător și își propune să susțină diversitatea biologică, luptând împotriva poluării. La Editura Seneca, găsim așadar, cartea ”Gardienii planetei”, cu subtitlul ”Cum să fii eroul pământului”. Cartea este una educativă, iar eroul este fără vârstă. Atitudinea este cea care contează și dorința de a fi implicat activ în procesele de sustenabilitate. Pe coperta a 4 -a, potențialul cititor este de altfel, avertizat: ”Vei găsi în carte informații și idei de activități care te vor ajuta să ai grijă de planeta noastră minunată: să produci compost din resturile alimentare, să reduci ambalajele din plastic și să protejezi animalele sălbatice”. Cartea are o grafică sugestivă și totodată, atrăgătoare, jucând un rol cel puțin la fel de important, ca și textele care însoțesc imaginile. Ilustrațiile inspirate sunt de Jonathan Woodward, iar textele limpezi și sensibile, de Clive Gifford.
Capitolele cărții au fost gândite să acopere întreaga problematică a suferințelor pământului; titlurile care sunt de altfel, elocvente, au totodată și un caracter ludic. În fiecare titlu există un cuvânt cheie, legat constant de rolul activ al cititorului și în strânsă legătură cu atitudinea sa pozitivă. Aceste cuvinte sunt: eroul, gardianul, prietenul, antirisipitorul, păzitorul și paznicul. Poziția cititorului este clară, aceea de luptător și păstrător al bogăției și diversității naturii.
Conceptul cărții începe de la ceea ce facem în mediul nostru apropiat, adică în casă. Dacă în casa noastră vom porni de la lucrurile de bun simț -care deși simple ar putea totuși să ne dea totuși bătăi de cap- ne vom putea uita într-o etapă următoare și la aspecte ceva mai dificile, care țin de lumea din afara spațiului nostru apropiat. Hrana, apa și natura, aceasta din urmă, sub toate aspectele ei sunt surprinse în această carte care informează într-un mod plăcut, fără să obosească și mai ales, fără să-l considere pe cititor vinovat de relele din lume.
Lucrarea și-ar dori să formeze cititorul, să facă ceea ce trebuie: ”Pământul este în pericol, a sosit momentul să acționăm.Nu va fi ușor să salvăm planeta, dar faptele tale pot să aibă o însemnătate foarte mare.” În finalul cărții, autorul oferă cititorului sfaturi practice ușor de îndeplinit, cum se poate implica în a susține natura și viețuitoarele ei.
Realizatoare Roxana Păsculescu