KONG: SKULL ISLAND- între Mad Max, Pacific Rim si Jurassic Park, de MICHAELA PLATON
10 Septembrie 2018, 08:57
Spectaculos la modul absolut, cu imagini miraculoase plasate într-un peisaj el însuşi parcă personaj al poveştii, Kong- Insula Craniilor este destinat să uimească şi să dinamiteze barierele dintre genuri, căci este rând pe rând action movie, adventure, mistery, SF şi drama, totul amalgamat iscusit de Jordan Voght- Roberts, cu experienţă mai degrabă în televiziune, dar care, iată, pare să fi dat lovitura cu această nouă versiune a sagăi regelui Kong- acum difuzata pe HBO.
Foarte inspiraţi în felul în care translează acţiunea din jungla urbană într-o altfel de junglă, scenariştii Dan Gilroy, Max Borenstein şi Derek Connolly nu mai mizează pe tema clasică a bestiei îndrăgostite, ci aduc în discuţie o alta, poate şi mai de actualitate- aceea a imixtiunii omului în natura sălbatică şi a felului în care, într-un mod inexplicabil şi stupid acesta se încăpţânează să distrugă echilibrul natural dintre specii, periclitându-şi însuşi viaţa. Mişcarea aceasta a scenariului este una excepţională, căci toată povestea se recalibrează şi nu e nevoie să fi văzut vreun alt film cu King Kong ( nici măcar pe cel din 2005 co-scris, produs şi regizat de Peter Jackson!) ca să înţelegi că el este un “păstrător” al balanţei lumii pe care o guvernează, şi în care, ca un rege autentic, are grijă să coexiste într-un fel sau altul toţi “supuşii”. Regatul lui este acum Insula Craniilor, un spaţiu atemporal, ce găzduieşte o populaţie aborigenă izolată ce îşi dedică viaţa supravieţuirii şi luptei cu nişte creaturi preistorice, felul în care ei îi primesc pe oameni şi îi asimilează pe piloţii esuaţi în cel de-al doilea război mondial, spunând multe despre filosofia lor şi despre un mod de gândire ce exclude agresiunea şi violenţa. Excepţional pictaţi şi cu scarificaţii uluitoare, băştinaşii au măreţia simplităţii absolute şi fac un contrast izbitor cu civilizaţia modernă pe care o reprezintă echipa de oameni de ştiinţă cu mentalitate de conchistadori. Aşa că într-un mod evident, comentariul social este foarte direct, nelăsând nici un dubiu asupra felului în care se tranşează lucrurile.
Dincolo de a fi o simplă gorilă de proporţii monstruoase, Kong pare mai uman şi mai “înţelept” decât colonelul Packard, interpretat de Samuel L Jackson, mai mult - pare să fie conştient de rolul şi statutul lui, aşa că prin contrast, militarul de carieră care face toate greşelile de boy scout şi se conduce după orgolii şi principii retrograde- ajunge să ne stârnească râsul.
Cu o echipă ce îi reuneşte pe John Goodman, Samuel L Jackson, John C. Reilly, Brie Larson, Tom Hiddleston şi Richard Jenkins, filmul livrează personajele într-un mod credibil, distribuţia fiind fără îndoială un atu pe care a mizat regizorul.
Remarcabilă întru totul este coloana sonoră impresionantă semnată de Henry Jackman, cel care nu încetează să ne surprindă miraculos de prin 2009, şi care a lucrat inspirat şi maiastru la X-Men First Class, G.I.Joe: Retaliation, Captain Phillips, Kingsman: The Secret Service, Captain America: The Winter Soldier şi Civil War, The 5th Wave, Jack Reacher, excelând şi în desenele animate, căci a făcut muzica si coloane sonore pentru: Winnie the Pooh, Puss in Boots, Turbo, Pixels sau Big Hero 6. Pe soundtrack-ul de la Kong ascultăm super piese semnate David Bowie- Ziggy Stardust, Black Sabbath cu Paranoid, The Stooges- Down of The Street, The Hollies, Jefferson Airplane care cântă White Rabbit şi două Creadence Clearwater Revival – Bad Monn Rising şi Run To The Jungle- evident, în timp ce muzica originală, cu sunet amplu, organic şi grav ce cuprinde 24 de track-uri, îi apartine acestui compozitor dăruit şi inspirat, Henry Jackman.
Efectele speciale sunt bulversante şi reale într-un mod absolut, semn ca nu s-a umblat cu jumătăţi de măsură şi acest film îşi va găsi repede un loc în filmografia cu monstri, şi chiar în aceea cu legendarul King Kong, deşi nu se revendică din povestea primordială, mai degrabă citând de prin Mad Max, Pacific Rim sau Jurassic Park, sau chiar făcând trimiteri la Apocalypse Now.
Şi nu am nici o îndoială că filmul va face o figură frumoasă la HBO, căci are toate ingredientele ca să fie aşa: suspans, acţiune, scenariu, actori, efecte speciale, coloană sonoră, imagine, scenografie şi costume, toate de cea mai bună calitate, ceea ce reprezintă o premisă pentru un succes garantat!