Industria de carte pentru copii
15 Mai 2020, 13:27
Cu fiecare an care trece, remarcăm creșterea și diversitatea pieței de carte din România. Un loc aparte pe această piață extrem de bogată -o are cartea pentru copii. În continuare se traduce foarte mult din cărțile apărute în străinătate și dovedite într-un timp mai scurt sau mai lung a avea un deplin succes. În același timp, se scrie și la noi, literatură pentru copii, dar mult mai timid. Împreună cu scrierea dedicată celor mici se dezvoltă însă, și ilustrația de carte pentru copii. Timpul și cărțile tipărite au dovedit că apar ilustratori excepționali și la noi în țară care trebuie provocați și cultivați.
Cărțile preluate însă de pe piața internațională rămân totuși în topul cărților din librării. Iată un exemplu elocvent în acest sens.
Editura Litera are o colecție de cărți pentru copii organizată pe serii, în funcție de momentul la care se află micul cititor. Toate aceste cărți stau sub auspiciile ”Prima mea lectură” și se desfășoară cromatic, de la seria verde care presupune un cititor aflat la începuturile experienței cu lectura, trecând prin seria violet, dedicată celor care citesc fluent, ajungând până la seria rubin către care sunt îndrumați pasionații de lectură. Cunoscută fiind dragostea celor mici pentru pisicuțe și cățeluși, toate cărțile publicate în această colecție au ca personaje principale: animăluțele și copiii. Și toate, fără excepții -reprezintă traduceri ale unor cărți străine scrise, cel puțin cele pe care eu le am în preajma mea, de scriitoarele britanice: Sue Bentley și Holly Webb. Cu farmec și antren aș spune, se construiesc universuri captivante pentru copii, la care concură categoric și ilustrațiile, căci fără ele, micii lectori le-ar găsi mai puțin atractive.
La seria intitulată Cățelușul fermecat cu titlul, Tumbe în nori, desenele sunt realizate de Angela Swan. Cu surprindere descoperim că ilustratoarea este și un reputat designer în zona artelor textile. În ceea ce privește cărțile scrise de Holly Webb, altele sunt surprizele care trebuie menționate. Reputata scriitoare britanică de cărți pentru copii are studii superioare de istoria artei Bizantine și Medievale la Institutul de Artă Courtauld și a lucrat până în 2005 ca redactor. În ceea ce privește ilustrațiile cărților scrise de Holly Webb, editura engleză lucrează cu mai mulți autori. Sophie Williams este ilustratoarea cărții O casă pentru Molly în vreme ce ”întreprinderii” Artful Doodlers LTD îi aparțin desenele pentru povestirea Puiul de lup singuratic.
Desenele au toate, o notă comună: sunt de factură realistă, alb-negru, explicite și simple; urmăresc însă, îndeaproape firul povestirii și oferă vizual copilului un element important de sprijin, lectura venind să se țeasă în jurul unuia sau altuia dintre desene.
Roxana Păsculescu