În lumea trăsnită a unei puștoaice
22 Octombrie 2021, 13:37
De Rachel Renée Russell se poate citi la Editura Arthur seria amplă ”Însemnările unei puștoaice”. Traducerea din limba engleză a cărții care a făcut furori în lumea adolescenților a fost realizată de Irina Ornea. Rachel Renée Russell este o scriitoare de cărţi pentru copii, devenită cunoscută în toată lumea pentru seria Dork Diaries, tradusă așadar la noi cu titlul Însemnările unei puştoaice. Editorii ne informează că Rachel Renée Russell lucrează ca avocat în statul american Virginia, că are două fiice, dintre care cea mai mică, Nikki, o ajută să îşi ilustreze cărţile.
Cartea este scrisă sub forma unui jurnal (așadar limbajul este unul foarte personal) în care personajul principal, o puștoaică își mărturisește trăirile cele mai intime, având reacții libere și atitudini dezinhibate referitoare la colegi, profesori, prieteni și familie. Partea a cincea a cărții, pe care o semnalăm aici are ca subtitlu: ”Povestirile unei Domnișoare Atotștiutoare nu chiar atât de istețe”, iar personajul principal, Nikki Maxwell își analizează pas cu pas starea de spirit și își descrie cu lux de amănunte întâlnirile cu amicii sau cu ”dușmanii”, întâlniri adeseori furtunoase pe parcursul lunii ianuarie.
Scrisă cu un spirit critic lucid din care nu lipsesc umorul sau ironia, cartea se citește cu plăcere și entuziasm, lectorul găsind la fiecare relatare ceva în care să se regăsească, dacă a depășit vârsta adolescenței ori ceva care să-l îndrume, dacă are vârsta personajului principal; sunt momente în care cititorul poate constata că tocmai s-a aflat într-o situație similară, reacțiile noastre fiind aidoma acelor personaje despre care și tu știi câte ceva, de bine sau de rău.
Desenele izbutite, cu tâlc întregesc textul și sporesc buna dispoziție a cititorului. Cartea are categoric mult haz și fără vreo îndoială, ea poate fi citită de oricine are curajul să se privească pe sine în oglindă, cel care a fost în urmă cu un an sau cu trei decenii.
Realizatoare Roxana Păsculescu