În “lucruri mici, hazlii, fireşti” stau lumi fantastice şi cărţi pentru copii
02 Aprilie 2021, 18:29
De la nevoia copiilor de a asculta povești noi, necunoscute de ei, spontane improvizații ale părinților, a luat naștere cartea ”Improvești cu lucruri mici, hazlii, firești” de Laura Grünberg cu ilustrațiile Bilyanei Velikova. Apărută la Editura Arthur, în 2019, cartea mi s-a părut un extraordinar exercițiu de imaginație pe care îl pot propune nu doar cei mici părinților, ci și părinții copiilor.
Introducerea cărții este ea însăși o povestire care sugerează cititorului să parcurgă această lucrare cu sufletul deschis şi, de ce nu, să-şi asume încercarea, deloc uşoară, de a crea poveşti. Sigur, cerinţele „copilului” nu sunt puţine, iar ele contează la fel de mult ca ideea povestirii în sine. Sub semnul spontaneităţii şi a ideii care trebuie să apară pur şi simplu, la momentul fixat, povestirea nu trebuie să fie nici prea scurtă, dar nici prea lungă.
Implicarea copiilor este evidentă, dar şi adulţii sunt invitaţi să tatoneze şi chiar să meargă pe linia creativităţii: „În continuare o să citiţi câteva poveşti cerute de băiatul meu. Vă rog ceva: citiţi-le şi apoi chinuiţi-vă şi voi mămicile sau tăticii aşa cum mă chinuie Matei pe mine. Cereţi-le şi lor să vă spună o poveste cu un perete, alta cu un buton, una cu o imprimantă sau cu un selfie. Sunt curioasă dacă se descurcă mai bine decât mine.”
„Improveştile” sunt multe dintre ele cu obiecte simple, la îndemâna noastră: cu o maşină roşie, apoi cu o pană, cu un măr... Dar, improveştile capătă şi multe alte întorsături: cu bătrâneţe fără tinereţe, cu o idee fixă, cu dadece.
Laura Grünberg este scriitoare şi socioloagă. Cu o vastă experienţă didactică, autoarea “Improveştilor” a mai scris cărţi pentru copii. Şi în alte creaţii ale sale, Laura Grünberg urmăreşte surpriza pe care o caută copiii în povestiri şi interacţiunea psihică pe care o cercetează aceştia în relaţia mereu “în curs de dezvoltare” cu adulţii.
Bilyana Velikova este ilustratoare. Lucrează în domeniul designului grafic și al ilustrației de carte. În lumină sau în umbră, întrebuinţând culori tari sau neutre, Bilyana Velikova se intersectează vizual foarte interesant cu povestirile Laurei Grünberg.
Cartea concepută de Editura Arthur ne stimulează pe termen lung imaginaţia demonstrându-ne că “lucrurile mici, hazlii, fireşti care ne înconjoară pătrund în lumi fantastice şi ţes poveşti”.
Realizatoare Roxana Păsculescu