În actualitate, critica lui Ion Frunzetti - de Roxana Păsculescu
05 Octombrie 2018, 16:12
Ion Frunzetti – Despre sculptori este o lucrare apărută la Editura ACS, în colecția științific care readuce în atenția cititorului personalitatea de excepție a unui mare cugetător pe seama artei.
Ion Frunzetti a rămas în sufletele tuturor celor care l-au cunoscut și l-au ascultat vorbind, dar și în gândurile celor care i-au citit cronicile de specialitate prin diverse publicații *Gazeta literară, Arta plastică, Scînteia, Contemporanul, SCIA, Vremea - ca un cap limpede care știa să vadă și apoi să explice demersul unui artist, dezvoltarea unui fenomen plastic ori evoluția unui grup de artiști.
Prin urmare, este o mare bucurie să constatăm că istoricul de artă Florica Cruceru a îngrijit această apariție deosebită care are în centrul ei, texte scrise de Ion Frunzetti în jurul creației unor mari sculptori.
Dimitrie Paciurea, Constantin Brâncuși, Ion Jalea, Cornel ;edrea, Romul Ladea, Ion Irimescu, Gheorghe Anghel, Ion Vlasiu sunt cei 8 sculptori, de altfel semnificativi în arta plastică românească pe care autorul cronicilor i-a apreciat în mod special și le-a urmărit parcursul expresiv.
Istoricul de artă Adina Nanu semnează Prefața ediției îngrijite de Florica Cruceru, un text amplu de bună și corectă introducere în viziunea lui Ion Frunzetti care, conchide autoarea prefeței: ”a meditat îndelung asupra specificului sculpturii ca gen artistic și asupra modului în care aceasta este receptată de privitori”.
Din cuvântul editorului aflăm care au fost cărțile care au precedat acest volum, cărți dedicate toate, operei scrise de Ion Frunzetti. Și aflăm, că dincolo de gruparea articolelor în jurul celor 8 sculptori – există 3 articole care au avut în atenție, la vremea lor: Expoziția interregională București din 1958 și Bienala de la Veneția din 1972 în care istoricul de artă atinge probleme legate de sculptura românească în acele momente.
O bibliografie consistentă, apoi fotografii document completează grupajul textelor care urmăresc artiștii evocați, în ordinea nașterii acestora.
Cartea reușește foarte bine să repună în circulație o serie importantă de idei ale lui Frunzetti și totodată să lumineze opere și evenimente prestigioase, la care România, în trecut, a participat cu lucrări fundamentale.
Cartea, acum apărută este a cincea lucrare consistentă dedicată scrierilor lui Ion Frunzetti, dintr-o serie începută în anul 1997, serie îngrijită de istoricul de artă Florica Cruceru.