Ia românească –fragment vestimentar vechi şi nou, deopotrivă
28 Iunie 2019, 06:37
Patrimoniul impresionant al Muzeului Municipiului Bucureşti a permis de-alungul vremii cercetări variate şi apariţiile unor studii şi albume extrem de interesante. Pe linia aceasta a cercetării unui segment valoros de patrimoniu se situează şi cea mai recentă lucrare semnată de Dr. Maria-Camelia Ene, șef Birou Istorie Bucureșteană, MMB.
Lansarea volumului „Ii de sărbătoare din Colecția Muzeului Dr. Nicolae Minovici” a fost semnificativ legată de Ziua Universală a Iei şi deasemenea, de o perioadă în care ia se află
într-un mai generos proces de reevaluare şi revalorificare în vestimentaţia contemporană.
Chiar Muzeul de Artă Populară Dr. Nicolae Minovici (Str. Dr. Nicolae Minovici, nr. 1) este cel care a găzduit, la lansarea volumului, o întâlnire interesantă cu aspect pronunţat educativ, cu autoarea cărții și invitații săi - Prof. Univ. Dr. Adina Nanu (teoretician de artă, scriitoare) și Adrian Buga (istoric și critic de artă).
Acest studiu, recent ieşit din tipografie are în atenţie: ia, ca fragment care face parte din portul tradiţional românesc de sărbătoare, aşa cum o descoperim în patrimoniul etnografic al Muzeului Dr. Nicolae Minovici. Albumul, bine documentat fotografic – a apărut la Editura Muzeului Municipiului București şi prezintă, după cum suntem avertizaţi: “apariția stilului național, originea portului popular românesc, asimilarea portului țărănesc de către costumul de curte, imaginea plastică a portului popular românesc și prezintă pe larg costumul popular din cadrul Muzeului Dr. Nicolae Minovici.”Colecția de ii a Dr. Nicolae Minovici este, ca urmare a unei cercetări aprofundate, catalogată și publicată într-un volum important care va putea fi cumpărat de toţi pasionaţii de modă şi, implicit de ia românească.
Dr. Maria-Camelia Ene, șef Birou Istorie Bucureșteană, MMB este expert acreditat în costum urban și vestimentație cu valoare istorică, etnografică și memorială, în plus, autoarea unor studii legate printre altele, de: Moda în Ţara Românească, secolul al XVIII-lea şi prima jumătate a secolului al XIX-lea(cu imagini după gravuri ale epocii, fotografii si portrete de domnitori din colecţiile Muzeului Municipiului Bucuresti, ale profesorului Adrian – Silvan Ionescu si ale Bibliotecii Academiei Romane). Acest album face parte dintr-un mai îndelungat proces de interpretare a patrimoniului la Muzeul Municipiului Bucureşti.
„Recuperarea patrimoniului Minovici reprezintă o reală provocare aflată în desfășurare de aproape cinci ani. După reabilitarea Vilei Nicolae Minovici de către Primăria Municipiului București între anii 2014-2015, apoi reintroducerea ei în circuitul turistic în 2016 urmată de redeschiderea expoziției permanente cu piese din colecția donată de Nicolae Minovici între anii 2017-2018, se cuvine să continuăm cu publicarea patrimoniului în repertoare tematice. În spatele acestor proiecte au fost și alte preocupări privind conservarea patrimoniului, fotografierea și cercetarea fiecărei piese, clasarea celor mai valoroase dintre ele de către experți acreditați și, în final, publicarea repertoarelor de colecție”, a precizat Adrian Majuru, director al Muzeului Municipiului București, în prefața lucrării „Ii de sărbătoare din Colecția Muzeului Nicolae Minovici”.
La lansarea cărţii -a apărut în dialogul dintre autoare şi invitaţii săi- ca evidentă continuarea cercetării şi apariţia unui al doilea volum care să rotunjească însemnătatea iei, aşa cum se dezvăluie ea, în colecţia Dr. Nicolae Minovici.
Realizator Roxana Păsculescu