Historium, o carte ca un muzeu
11 Decembrie 2020, 13:49
Din colecția “Bun venit la muzeu”, la Humanitas, în urmă cu ceva vreme apărea cartea “Historium”.
Colecția este concepută ca fiind un amplu muzeu “deschis la orice oră”. Fiecare carte din această colecție reprezintă o “expoziție”, iar vizitatorii sunt invitați să pătrundă și să parcurgă exponatele: “Intrați și studiați trecutul în toată splendoarea sa!”
Autorii sunt Richards Wilkinson - imagini, respectiv Jo Nelson - texte. Despre cei doi autori aflăm pe scurt câteva lucruri esențiale: Richard Wilkinson “a învățat de unul singur să ilustreze cărți. Trăiește și lucrează la Brighton”. Aria sa de lucru și de expertiză este extrem de importantă - “a colaborat cu publicațiile New Scientist, Intelligent Life, Time și cu casa de modă Ted Baker”. Desigur, ilustrațiile se bazează pe fotografii, iar creditele foto sunt menționate din respect și corectitudine la finalul lucrării tipografice. Autoarea textelor, Jo Nelson “a studiat limbile moderne și medievale la Cambridge University. Este cercetătoare și autoare de lucrări științifice”.
Cartea beneficiază de o prefață unde se subliniază creativitatea oamenilor care a dus la realizarea uneltelor, dar și a obiectelor complexe, respectiv a operelor de artă rafinate. Urmează introducerea, apoi “galeriile” specifice unei expoziții care are o anumită desfășurare în spațiu, pe săli. Sunt surprinse: Africa, America, Asia, Europa, Orientul Mijlociu și Oceania, în succesiunea celor șase galerii. Bogăția “muzeului” astfel constituit este foarte mare. Mai multe civilizații sunt urmărite prin prisma pieselor arheologice descoperite în timp: “obiecte rituale sau de cult, obiecte funerare, podoabe, măști de teatru, instrumente de scris, unelte și obiecte utile în viața de zi cu zi, arme și însemne ale puterii”. Răsfoind cartea descoperim cum este și firesc că ea poate fi parcursă de lectori diferiți ca specialitate, interese și pregătire. Spațial-geografic și temporal, cartea-muzeu oferă informații detaliate prin scris și prin imagini. Ideea de civilizații care se suprapun cu propriile inovații, urmată de vederea largă asupra mai multor continente și utilizarea eventual a acelorași tehnici de lucru, determină conturarea unei viziuni în ochii cititorului. La finalul cărții, acesta va descoperi complexitatea arheologiei. În lut, piatră, dar și în diferite metale, apoi pe pergament ori în tapiserie, obiectele din această “expoziție” “vorbesc” pe limba cititorului de diverse vârste.
Realizatoare Roxana Păsculescu