Gravorul și profesorul Simion A. Iuca
27 Iulie 2019, 08:24
Din 11 iunie 2019, traseul expozițional, la Muzeul Colecțiilor de Artă s-a îmbogățit cu o nouă donație, aparținând fiicelor artistului Simion A.Iuca, Alexandra Slavu și Maria-Mărgărita Iuca. Simion A. Iuca a fost artist și profesor la Institutul de Arte plastice ”Nicolae Grigorescu”, un vizionar în spațiul gravurii, un îndrumător al multor artiști deveniți însemnați ulterior, un ”constructor” spiritual. Colecția are un segment important de expoziție permanentă, cele mai multe dintre lucrări, cum este și firesc –sunt realizate de artistul Iuca (!907- 1994). În completarea operei lui Iuca se află lucrări ale altor creatori care rotunjesc donația celor două fiice. Printre acestea – se află câteva piese trase de Iuca după plăcile de gravură ale lui Gheorghe Petrașcu și o sculptură realizată de artistul Slavu. Născut la București în anul 1907, Iuca a urmat cursurile Școlii Naționale de Arte Frumoase, desăvârșindu-și formația la Paris, în atelierul lui Lucien Simon. Interesant este că, Muzeul Colecțiilor de Artă mai posedă o operă de Lucien Simon –pe aceasta însă, vă lăsăm dragi prieteni, să o descoperiți în propria d.stră cercetare.
Sigur, donația Iuca este bogată în lucrări de grafică în tehnici variate, căci grafica era domeniul în care își desfășura Simion A. Iuca activitatea. Există însă și câteva lucrări de pictură, care arată explicit și aici, o schimbare de stil, trecând de la cel clasic, la cel de expresie; în plus, descoperim și o varietate de subiecte: nudul, peisajul, natura statică, teme pe care artistul le-a abordat și în tehnicile gravurii. Cele câteva monotipuri aflate în expunere îmbogățesc imaginea pe care o avem despre acest artist, cu adevărat un interesant căutător în găsirea de elocvente expresii plastice.
Donația ilustrează și familia artistului, prin portretele prezentate, după cum urmărește și cronologic, demersul artistului Simion A.Iuca de-alungul vremii.
Bineînțeles că, expoziția deși este permanentă (putând fi admirată în imediata apropiere a Colecției Lucia Dem Bălăcescu) – poate suferi, în timp mici modificări, de altfel binevenite. Dacă picturile în ulei suportă, în condiții adecvate de lumină și umiditate, o expunere prelungită, nu același lucru se petrece cu piesele de grafică. Acestea din urmă, mult mai fragile sunt expuse privirilor celor interesați, prin rotație, odihna lor în depozite fiind absolut obligatorie.
Așadar, iată cum această cea mai recentă donație ne îmbie să revedem cu curiozitate Muzeul Colecțiilor de Artă. Ei i se adaugă ”Colecția Liana și Dan Nasta, Donația Mihai și Elena Nasta” pe care o vom comenta la momentul potrivit. Prin urmare, celor 16 donații postdecembriste li
s-au adăugat de curând aceste două colecții, valoroase prin surprinderea unor personalități excepționale ale culturii românești, importante prin calitatea lucrărilor cuprinse în ele.
Roxana Păsculescu