Frumuseţea şi temeinicia unui Salon de artă
16 Februarie 2018, 12:13
Salonul de Artă Braşov, Secţiunea Grafică şi Arte decorative de la Galeria Europe face parte dintr-o mai largă serie de Saloane pe care creatorii braşoveni le-a propus publicului din localitate, în prima parte a acestui an. Prin aceste evenimente de grup mare, după opinia mea, s-a încercat atingerea mai multor scopuri, toate la fel de importante. În primul rând, cu succes, s-au radiografiat într-o măsură semnificativă, direcţiile artistice pe care le caută şi le promovează plasticienii din oraşul de la Poalele Tâmpei. Şi s-a văzut că artiştii braşoveni sunt interesaţi de real, la fel de mult cum caută expresionismul ori tatonează forme actuale ale constructivismul. Buna asociere a tuturor acestor tendinţe, pe simeza Galeriei Europe ar trebui să asigure publicului braşovean climatul propice unei europene stări culturale. În al doilea rând, se subliniază prin reuşita evenimentului vizual, buna colaborare în interiorul unei bresle, prea adeseori bănuite de invidii ori răutăţi nefondate. Pe de altă parte, ca strategie managerială, Saloanele s-au dovedit a fi întotdeauna o platformă bună de a atrage atenţia investitorilor, şi nu numai. Comparaţiile pot fi utile, dacă ochiul privitorului este puţin antrenat. Pentru cine nu are prea mult timp la dispoziţie pentru expoziţiile de artă (deşi bucuria artei ar trebui să fie o compensaţie majoră) urmărirea câtorva Saloane, ar oferi puncte de reper fundamentale, care ar avea legătură cu spaţiul de existenţă şi mai ales cu mentalităţile celor din jurul nostru.
Cum însă, la capitolul educaţie vizuală stăm global, încă mai rău poate, decât la educaţia muzicală, aş completa tabloul Saloanelor cu câteva momente ghidate, bine alese şi temeinic susţinute, de unii dintre expozanţi. Tehnicile şi materialele de lucru pot fi coerent explicate celor care intră în spaţiul galeriei. Aşa, mă gândesc că nu s-ar mai face confuzii majore între diverse tehnici, oferindu-se publicului elementele de pornire pentru a vizualiza şi apoi, înţelege corect opera de artă.
Sigur, nimic nu se face uşor, iar educaţia vizuală deşi, cu mare impact în viaţa noastră, de la cea mai fragedă vârstă –se dovedeşte a fi incredibil, şi cea mai dificilă. Cum altfel, s-ar explica existenţa atâtor lucruri urâte ori nefericite pe care le întâlnim la tot pasul?
Dintr-un alt punct de vedere, Salonul oferă ocazia nimerită de a expune, şi artiştilor care lucrează greu ori în tehnici şi materiale scumpe. Dacă nu şi-au propus o expoziţie personală care necesită timp îndelungat, multă energie şi de cele mai multe ori, sume consistente de bani, artiştilor li se oferă posibilitatea de a expune elegant, una sau două lucrări.
Demersul plasticianului este astfel, anunţat ori chiar afirmat cu tărie; şi nu doar privitorilor, ci şi lui-însuşi, creatorului; sunt convinsă că, dintr-o participare la un astfel de Salon pot lua naştere şi se pot configura evenimente personale majore.
Prin urmare, seria Saloanelor concepute de Filiala U.A.P. Braşov îşi are, prin toate elementele deja menţionate, temeinicia sa; în aşteptarea unor viitoare expoziţii personale, singurelele evenimente capabile să confirme personalitatea unui creator - ne bucurăm de reusşitele manifestări de grup care sunt organizate la Galeria Europe din Braşov.
Realizator Roxana Păsculescu