Ficțiuni secunde în ”liniștea întunericului”
29 Aprilie 2022, 12:37
Volumul de proză scurtă ”Ficțiuni secunde” de Mircea Băduț, aflat la ediția a doua a apărut la Editura EuroPress din București în 2020. Mircea Băduț este poate cu mult mai bine cunoscut ca specialist în informatică, având unsprezece cărți scrise pentru principalul său domeniu de activitate. Dar a scris și publicat proză scurtă, încă din anul 1997, în Almanahurile Anticipația. Tot la fel, autorul se dovedește de câțiva ani a fi preocupat la modul profund de eventuale reinterpretări ale miturilor de legende românești.
Mircea Băduț își informează cititorul că acest volum ”Ficțiuni secunde” este o continuare a ”celor două cărți apărute anterior tot la Editura EuroPress (”Întoarcerea fiului risipitor” și ”DonQuijotisme AntropoLexice”).
Proza ficțională este cea care a fost în atenția autorului pentru această apariție editorială. Șaisprezece povestiri scurte fac obiectul acestei cărți. Dimensiunile acestora sunt diferite, dar toate au în ele, o semnificativă notă de lirism care conduce lectorul prin povestiri, de la o pagină la alta; această calitate a rândurilor încărcate de emoție și sensibilitate este cea care m-a atras și m-a ținut legată de carte, de unele povestiri poate mai mult decât de altele: ”... nu-mi vine totuși să mă desprind de momentul acesta în care porumbița mi-a umplut tot spațiul și toată mintea... ”(Cataliză canicula). În plus, tandrețea degajată de surprinderea acelei ”realități” căreia scriitorul îi construiește deopotrivă ”carne” ca și ”spirit” m-a ținut captivă.
Ideea călătoriei pe care o parcurgem singuri sau însoțiți pe o perioadă este un alt gând care mi-a încolțit în minte și cu care apoi, m-am întâlnit frecvent, citind din proza scurtă a lui Mircea Băduț. Călătorie inițiatică i-am putea spune, indiferent dacă o facem doar în mintea noastră (”Nu poate ea, imaginația, să înlocuiască un pic experimentul real?”) ori în lumea pe care o descoperim odată cu noi înșine: ”A doua zi i-am propus să mergem mai departe împreună, spre apus. Mi-a zis că de acolo vine, așa că am mai împărțit doar micul dejun, încropit cu ce am mai scormonit amândoi prin desagă și făcând haz de penurie.”(Întoarcerea fratelui risipitor)
Citind ”Ficțiuni secunde” putem avea bucuria unui dialog real cu o scriitură autentică.
Realizatoare Roxana Păsculescu