Eugen Crăciun, de la realism la suprarealism
03 Iunie 2022, 10:34
Galeria Română i-a adus în luna mai a anului 2022, un omagiu pictorului Eugen Crăciun la împlinirea a 100 de ani de la nașterea sa.
Galeria Română a expus lucrări reprezentative din vasta și diversa operă a creatorului care a dispărut dintre noi în urmă cu 21 de ani. Pe simeze au putut fi admirate, picturi, lucrări de grafică sau în tehnici mixte pe felurite suporturi, din toate perioadele de creație ale artistului; în operele selectate de galerie -selecție realizată împreună cu fiul artistului, Daniel Crăciun, la rândul său artist- se pot remarca diverse tendințe care îl încadrau pe Eugen Crăciun fie în realismul magic, fie în mai largul și mai cunoscutul post-impresionism sau, înspre finalul vieții, în zona oniric-suprarealistă.
În perioada 17 -31 mai 2022, Galeria Romană a găzduit, așa cum ne-a obișnuit deja, expoziția unui artist reprezentativ pentru arta românească contemporană.
Eugen Crăciun s-a născut la data de 28 februarie 1922, la Piatra Neamț. La începutul studenției sale, în 1947-1950, Eugen Crăciun a fost student al Academiei de Arte Frumoase, Iași, la secția Pictură, avându-l profesor pe maestrul Corneliu Baba. În a doua parte a studenției, în anii 1950- 1953, Eugen Crăciun a beneficiat, ca student al Institutului de Arte Plastice „Nicolae Grigorescu”, București, la secția Pictură, de îndrumarea profesorilor Alexandru Ciucurencu și Octav Angheluță. Cariera sa a avut categoric, prin profesorii cu care a studiat, un debut promițător, confirmat ulterior! Eugen Crăciun a dispărut dintre noi în 2001.
Între 1955 și 1957, Eugen Crăciun a fost lector universitar la Institutul de Arte Plastice „Ioan Andreescu”, din Cluj-Napoca, iar din anul 1954 a devenit membru al Uniunii Artiștilor Plastici din România. Expozițiile sale personale și numeroasele participări la diverse și importante manifestări din țară și din străinătate au demonstrat valoarea creației lui Eugen Crăciun.
Realizatoare Roxana Păsculescu