Echilibru, dialog și inspirație în concertul Citrus Singers California la Biserica Neagră
11 Iunie 2022, 11:56
Corul Citrus Singers a concertat duminică, pe 5 iunie, în Biserica Neagră din Brașov, oferind celor care au participat la recitalul de aproximativ 60 de minute o minunată selecție de lucrări vocale religioase în aranjamente pline de culoare.
Sosiți în sfârșit în România după mai bine de doi ani de când își programaseră turneul în țara noastră și în Ungaria vecină (pandemia nu a iertat pe nimeni), interpreții au adus cu ei o energie bună și o bucurie de a cânta pe care le-au transmis în toate colțurile impunătoarei catedralei-simbol a Brașovului.
Deschizând în forță cu lucrarea ”All That Hath Life and Breath Praise Ye the Lord!” (Rene Clausen), dirijorul Douglas Austin (despre care aflăm din programul de sală că se află de peste 35 de ani la baza succeselor acestui ansamblu reprezentativ al Colegiului Citrus din Glendora, California) și-a asigurat de la bun început atenția și admirația audienței, conducând cu pricepere dialogul muzical între cor și solistă.
Recitalul a continuat cu o alternanță bine dozată între lucrări scrise din perioada Renașterii și până în zilele noastre, ce a subliniat versatilitatea vocală dar și stilistică a grupului: ”How Can I Keep from Singing” (Robert Lowry/arr. Sarah Quartel) – un imn inspirat dintr-un cântec popular american, ”Sanctus” (Craig Courtney) – unde am remarcat polifonia frumos conturată, ”Gloria” (din “Missa Kenya”, Paul Basler) – o piesă ritmată cu acompaniament de percuție și ”There Will Be Rest” (Frank Ticheli) – o piesă de atmosferă cu sonorități și armonii moderne.
După această primă serie de lucrări, conducerea corului a fost predată mai tânărului Marius Beltran (dirijor asociat al Citrus Singers și fost student al Colegiului Citrus), într-o frumoasă colaborare între generații.
Selecția lui Beltran a inclus ”The Word Was God” (Rosephanye Powell) – o piesă mișcată cu multe accente și preluări interesante între voci, ”Psalm 96” (Jan Pieterszoon Sweelinck) – o lucrare renascentistă în limba franceză, ”Northern lights” (Ola Gjeilo) – un moment muzical liric și evocator, ”Baba Yetu” (Christopher Tin) - o adaptare inedită a imnului “TheLord’s Prayer” în limba Swahili, foarte sensibil interpretată de cei doi soliști (voce masculină și voce feminină), dar și ” Lord, Listen to Your Children” (Ken Medema/ar. Kenneth Dake) dirijată de studentul Emilio Pichardo, ale cărui emoții au fost evidente, dar bine stăpânite și pozitiv canalizate către o interpretare plină de autenticitate.
”Ubi Caritas” (Ola Gjeilo) și ”Joshua Fought the Battle of Jericho” (traditional/ar. Jonathan Rathbone) au asigurat un contrast reușit și au încheiat memorabil secvența dirijată de Marius Beltran.
Cel de a treilea și ultimul grupaj de lucrări l-a avut din nou la pupitru pe dirijorul Douglas Austin și a inclus ”Prayer of the Children” (Kurt Bastor/ar. Andrea S. Klouse) – cântată exclusiv de vocile masculine, ”Unclouded Day” (J. K. Alwood/ar. Shawn Kirchner) – care a accentuat vocile feminine susținute de armoniile vocilor bărbătești, ”Danny Boy” (traditional/ar. Danny Flummerfelt) – o cunoscută baladă irlandeză și – în încheiere, ”Prayer for a New Day” (Jonathan Reid).
Aceste din urmă lucrări au subliniat foarte bine dorința lor anunțată de a contribui la sprijinirea artiștilor ucrainieni refugiați în țara noastră din calea războiului, prin strângerea de fonduri în cadrul programului ”Artists for Artists” inițiat de Asociația UCIMR – Uniunea de Creație Interpretativă a Muzicienilor din România.
M-am bucurat că cei de la Citrus Singers au ajuns în România și mai ales că am reușit să-i ascult, pentru că recitalul lor, dincolo de muzica superbă, a oferit mostre prețioase de echilibru - prin armonizarea contrastelor, dialog - între generații și confesiuni religioase și inspirație – de a-i ajuta pe ceilalți.
Prin amabilitatea co-organizatorului acestui concert, Biserica Neagră, puteți încă să ascultați înregistrarea transmisiei live aici:
https://www.facebook.com/Honterusgemeinde/videos/1207485476694473
Sub conducerea dirijorului Douglas Austin și a lui Marius Beltran, ansamblul vocal al colegiului omonim situat în Glendora, California, a fost înființat în 1968 și a căpătat rapid un renume internațional. Acest grup de elită a câștigat numeroase concursuri corale, inclusiv prestigiosul Festival Coral Internațional din Spittal, Austria. Printre spectacolele susținute se numără Glinka Capella din Sankt Petersburg, Rusia, Simpozionul de la Viena pentru coruri internaționale remarcabile, Festivalul Riebeld din Danemarca, Festivalul coral Midnight Sun din Tromso, Norvegia, și Festivalul coral internațional din Republica Populară Chineză. În plus, au cântat cu Orchestra Filarmonicii din Londra, au deschis Rose Parade și au apărut anual în cadrul emisiunii speciale PBS din ajunul Crăciunului, în direct de la Pavilionul Dorothy Chandler din Los Angeles, California. Corul Citrus Singers a încântat președinți, demnitari străini și a reprezentat Statele Unite în lumea întreagă, efectuând turnee în Franța, Italia, Austria, Iugoslavia, Cehoslovacia, Ungaria, Japonia, Spania, China, Danemarca, Norvegia, Germania, America de Sud și Marea Britanie.