”Dacă ești o rodie, fii rodie”
18 Martie 2022, 10:25
„Cartea alinării” de Matt Haig pe care o putem găsi printre cărțile scoase pe piața românească de Editura Nemira, colecția ORION, ne oferă o cale de comunicare cu viziunea despre viață a unui foarte interesant scriitor. La baza cărții ar fi putut să fie pagini de jurnal, disparate, conținând gândurile foarte diverse ale unui om cu o deosebită anvergură spirituală, care înțelege viața și oamenii.
Una dintre calitățile acestei cărți este că poate fi citită oricum; pagină cu pagină, de la început la sfârșit sau exact invers, pornind de la încheierea accidentală, către prima idee oferită nouă de către scriitor. Toate gândurile lui Matt Haig încearcă să ne ajute să ne găsim ori să ne regăsim, dacă cumva, în vârtejul vieții ne-am rătăcit. Rătăcirea poate fi una majoră, de profunzime, care să nu ne mai permită să fim fericiți. Teoretic, o știm cu toții; practic, din când în când ar trebui să ni se amintească, să fim chiar treziți la realitatea fericirii. Trei rânduri scrise de Matt Haig se află sub spectrul acestui titlu cu greutate, care ne îmbie și constant ne motivează viața. Și iată ce scrie autorul despre ”Fericire”: ”Fericirea apare atunci când uiți cine se așteaptă să fii. Și ce se așteaptă să fii. Fericirea e un accident care ține de acceptarea de sine. E aerul călduț pe care-l simți când îi deschizi ușa celui care ești.”
Matt Haig sugerează așadar, luate împreună, o anumită detașare cu o oarecare consțientizare, care vor da pentru cel ce își propune această combinație, rețeta posibilei fericiri.
Aserțiuni de tot felul ne sar în ochi răsfoind cartea. Dintre acestea, multe ne-ar fi de un real folos, dacă le-am lăsa să ne guverneze spiritul. ”Valoarea ta nu se află în mintea altor oameni” este una dintre acestea. Apoi, ”Dacă încerci să fii ceva ce nu ești, mereu vei eșua”. Sau cât de adevărată știm că este afirmația: ”Nu ai nici un control asupra a ceea ce cred oamenii că ești”.
Matt Haig își oferă cu onestitate gândurile, dar le oferă și pe ale altora, idei asupra cărora este evident, că a staționat și meditat, pe care le-a găsit la un moment dat sau permanent, cu semnificație. Nietzsche, Kierkegaard s-au aflat printre lecturile lui Matt Haig.
Cartea aceasta poate avea un rol în formarea cuiva, în trezirea la viață a altcuiva, poate juca rol de clopoțel sau se poate erija, dacă îi dăm voie, într-un prieten care vorbește o vreme, cu noi. După cum ”gătitul poate fi terapeutic” și cititul poate avea acest rol. În ”Cartea alinării”, rețetele culinare ale lui Matt Haig se împletesc cu gândurile despre cum să descoperim și să trăim fericirea.
Realizatoare Roxana Păsculescu