Cu barca pe insula Kirrin
04 Februarie 2022, 06:50
Cartea ”Cei cinci faimoși. Cei cinci pe insula comorii” a fost scoasă în anul 2021 la Editura Arthur, în traducerea lui Alex Moldovan și a Marianei Buruiană. Enid Blyton, autoarea acestei cărți a fost o scriitoare populară în Anglia, în prima jumătate a secolului al XX-lea datorită multelor și aventuroaselor sale povești pentru copii. Născută la Londra, în 1897, Enid Blyton a fost atrasă de frumusețile și particularitățile comitatului Dorset, în care și-a plasat acțiunile poveștilor sale.
Cartea aceasta, reprezentând primul volum dintr-o serie, a fost introdusă de Editura Arthur în colecția recomandată pentru copii ca Red Adventure. De aceeași scriitoare, au fost traduse și editate aici și povestirile: ”Pădurea fermecată”, ”Magia Capacului Depărtărilor” și ”Lumea din Copacul Depărtărilor”.
Din grupul celor ”cinci faimoși” fac parte patru copii, cu vârsta cuprinsă între 9 și 11 ani și un câine. Acțiunea este una interesantă dezvoltată pe o tramă bine construită, căreia i se adaugă câteva profile psihologice ușor, dar abil sugerate și un mister care poate captiva un cititor de vârsta protagoniștilor cărții. Scrierea este lejeră și destul de simplă, fără să necesite la lectură folosirea unui dicționar.
Personajele principale intră în scenă din primul capitol care se intitulează ”O mare surpriză”. Trei frați și-au început vacanța de vară și părinții îi trimit pe coastă, la mare, să-și cunoască și să petreacă un timp împreună cu o verișoară rebelă și băiețoasă. Unchiul sever pe care îl vor descoperi în căsuța relativ mică, nu joacă un rol esențial, până spre finalul cărții; mătușa însă, este agreabilă și grijulie cu cei mici, dar nu prea interesantă ca personaj, în vreme ce câinele din suita de aventuri face ca legătura afectivă dintre copii să se contureze frumos pentru ca mai apoi, acțiunea să capete fațete neașteptate.
Mirajului mării care este unul fascinant i se adaugă uimitoarea insulă pe care se află un castel în ruină și epava vaporului aruncat la un moment dat de furtună pe stânci. Așadar, marea, micuța insulă și epava stranie sunt cele trei elemente ”scenografice” care vor delimita spațiul în care se vor mișca cei patru copii însoțiți de câine.
Realizatoare Roxana Păsculescu