”Creierul activ pentru viață și profesie”
25 Februarie 2022, 10:59
Pe măsură ce științele evoluează, aflăm mai multe și despre noi înșine, despre capacitatea noastră de dezvoltare, de auto-control, de ”îmbunătățire” a vieții. Ajungem astfel să lucrăm mai cu atenție asupra calității vieții. În acest sens, al nevoii de a afla mai multe despre ce putem face cu noi înșine, Editura Niculescu a scos în urmă cu ceva vreme, în limba română, cartea lui Scott G.Halford: ”Creierul activ pentru viață și profesie”. Autorul și-a împărțit studiul în patru capitole mari. De la ”Știința de a reuși să fii tu însuți”, ajungem la ”Controlul succesului tău”, apoi la ”Dezvoltă-ți rezistența” pentru ca în final să parcurgem ”Găsirea sensului”.
Pentru fiecare segment în parte, trebuie avută în vedere conștientizarea și alegerea celui mai bun răspuns la starea la care suntem supuși. La un anumit grad de stres sau stare de deprimare, ar trebui să recurgem la folosirea uneia dintre aceste cinci activități: somn, meditație sau odihnă în stare de veghe, exerciții fizice, recursul la râs, realizarea unor conexiuni. La fiecare subcapitol, autorul propune cititorului o temă de gândire, de ”activare” cum este ea denumită. Propunerea poate rămâne la stadiul de lectură sau gând ori poate deveni mai mult, în funcție de decizia noastră.
Mâncăm și bem am spune noi pentru supraviețuire și totuși..... Scott G.Halford într-un anume capitol demonstrează că alimentația cu cât este mai bună, mai încărcată în nutrienți, cu atât rezultatele noastre în gândire vor fi mai bune. ”Mâncăm și bem pentru sănătatea creierului” concluzionează scriitorul. ”Când ne deshidratăm, funcțiile creierului nostru se înrăutățesc, inclusiv memoria” scrie la un moment dat autorul, accentuând importanța pe care o joacă apa în existența noastră intelectuală și emoțională. Sigur, destule din lucrurile scrise de Scott G.Halford ne sunt cunoscute din alte cărți; fiecare și-a avut scopul ei.
Importanța mirosului pentru memorie, pe care o discută la un moment dat autorul, bineînțeles că mă duce cu gândul la Proust. Sunt perfect de acord că ”mirosurile sunt legate de centrul emoțional al creierului nostru, și, la fel ca în muzică, ne pot transporta către un loc mai calm și mai revigorant”.
Poate nu vom fi atrași în mod egal de toate capitolele acestei cărți, dar vom găsi elemente asupra cărora ne va face plăcere să ne concentrăm atenția și pe care vom vrea chiar să le urmărim cu grijă, în viața de zi cu zi. Ne vom relaxa, ne vom calma stresul sau dimpotrivă ne vom activa, în funcție de mirosurile pe care le vom întâlni ori la care vom apela în mintea noastră. La fel, vom lucra și cu muzica.
Cartea aceasta semnalează cititorului că există în viața noastră, multe lucruri pe care le putem folosi în favoarea noastră. Important este însă, să descoperim sursele de energie pozitivă și să facem apel la ele, de câte ori este nevoie, la modul conștient.
Realizatoare Roxana Păsculescu