CODA, universul armonic al unui geniu- de Michaela Platon
08 Februarie 2021, 13:55
Documentarul lui Stephen Schible – CODA - este un portret tulburător al genialului compozitor şi pianist Ryiuki Sakamoto, o personalitate de excepţie nu doar a lumii muzicale, dar şi a filmului şi activismului.
Cu o construcţie regizorală ce focuseaza pe omul, artistul şi activistul care luptă pentru cauze înalte, filmul lui Schible are forţă dar şi o sensibilitate ce coagulează treptat portretul acestui artist unic, un veritabil explorator al sunetelor universului pe care le percepe drept muzica. Fascinat de opera lui Tarkovski, de felul uimitor în care cineastul îşi texturează sonor filmele, Sakamoto l-a studiat cu atenţie şi i-a integrat creaţia.
Filmul are o fluentă remarcabilă (a fost filmat pe parcursul a cinci ani) şi ne conduce printr-un univers armonic în care creatorul găseşte forţa de a trece peste impasul de a fi fost diagnosticat cu o formă de cancer, extrăgând prin creaţie seve care să îl recalibreze, Schible alegând o apropiere intimă de acest artist care a influenţat cu experimentele lui multiculturale generaţii întregi de muzicieni şi ascultători.
Muzica lui Sakamoto umple filmul într-un fel special, căci regizorul o descompune şi o recompune din mărturii, experimente, imagini din concerte sau din lucrul la filme, totul într-un flux sonor ce este punctuaţia acestui documentar uimitor.
Obsedat de muzica naturii, Sakamoto este într-o neobosită căutare a sunetului perpetuu experimentând permanent, urmărindu-l cu energie şi obstinaţie de explorator- din pădurile cu crengi foşnitoare şi până la Cercul Polar, într-o neobosită dorinţă de a capta inefabilul celui mai pur sunet.
Atent elaborat, CODA îl urmăreşte pe oscarizatul Sakamoto în demersurile lui creative, dar şi în latura lui de activist, de membru al organizaţiei anti-nucleare STOP Rokkasho şi cel care în 2012 organiza NO NUKES, un mega concert la care au cântat 18 trupe, inclusiv trupa în care a activat chiar el, legendara Yellow Magic Orchestra - dar şi Kraftwerk.
Colaborarea lui cu filmul este una de suflet, căci dincolo de a fi fost compozitorul coloanelor sonore ale unor producţii semnate de mari regizori, el este şi un actor de talent, remarcat şi distribuit în creaţiile lor de creatori geniali. Brian De Palma (Snake Eyes, Femme Fatale), Bernardo Bertolucci ( The Last Emperor, The Sheltering Sky) , Alejandro Gonzales Innaritu (Babel, The Revenant), Oliver Stone ( Wild Palms), Pedro Almodovar( Tajones Lejanos), Takeshi Kitano i-au încredinţat filmele lor pentru a le adăuga dimensiunea sonoră, iar unele dintre aceste colaborări s-au soldat cu câştigarea de premii Oscar, BAFTA, Golden Globe şi Grammy.
Panoramând prodigioasa şi multifaţetata carieră a lui Sakamura, acest documentar care a avut premiera în 2017 la Festivalul de Film de la Veneţia, este o veritabilă bijuterie minuţios manufacturată, o incursiune atipică şi un studiu extins al creatorului de geniu care este Riyuiki Sakamoto, ofererindu-ne un portret monunental al artistului.