”Chiar ai nevoie să te integrezi ca să te simți iubit și acceptat?”
10 Ianuarie 2025, 15:20
Sub auspiciile Pandora M (care face parte din Grupul Editorial Trei) a apărut în 2024 o carte care mi-a atras atenția pentru că, deși dedicată copiilor cu vârsta cuprinsă între 8 și 12 ani, alura sa motivațională m-a făcut, doar răsfoind-o, să realizez că mai curând, volumul era adresat părinților. ”Superputeri: transformă-ți anxietatea în curaj, încredere și reziliență” cuprinde sugestii, sfaturi și povești pentru ca cei mari, adică părinții să citească cu cei mici, câte ceva, din când în când, în ideea unor descoperiri pe care să le parcurgă, să le analizeze și apoi, să le înțeleagă împreună. Și cu maximă sinceritate, să caute răspunsuri care să-i ajute pe toți, adică și pe părinte și pe copil.
Renee Jain și Dr. Shefali Tsabary, prima coach, cea de a doua, autoare de bestsellere fac împreună o carte, un produs complex, în care textelor le sunt alăturate imagini explicite care redau stări emoționale, și chestionare de tot felul, în principal, nostime, jucăușe. Împreună, toate acestea au ca scop, recunoașterea sentimentelor și emoțiilor cu care se confruntă copilul și pre-adolescentul; categoric, stările acestea sunt greu de suportat, dificil de gestionat și cele două autoare își doresc să găsească o cale de a le rezolva. Depistarea lor ar fi desigur, primul pas. După recunoaștere și analiză, un posibil răspuns, ar fi de dorit.
Conștientizarea a ceea ce ți se întâmplă, adică să fii prezent ar fi, din perspectiva scriitoarelor, o primă calitate și chiar premisa a ceea ce ar putea să urmeze. După aceasta s-ar remarca: original, împlinit, plin de energie, perseverent. Împreună, toate acestea reprezintă superputerile copilului; uneori mai vizibile, alteori mai ascunse, dar ele pot fi recâștigate și puse la lucru, în favoarea copilului. A găsi nuanța potrivită este câteodată răspunsul la multe dintre căutările și nefericirile copilului. Cartea luminează niște căi de a ușura un parcurs care poate avea nenumărate hopuri și dezamăgiri.
Ideea în jurul căreea se construiește cartea este aceea că, grija, stresul, gândurile anxioase reprezintă o stare de îngrijorare care trebuie combătută cu mult tact. Împreună, copil și părinte ar trebui să lucreze pentru schimbarea în bine. Câteodată, schimbarea de perspectivă asupra unei probleme, asupra unei situații este suficientă pentru a aduce în prim plan, o stare de bine.
Realizatoare Roxana Păsculescu