Cât adevăr și câtă ficțiune? Despre dinozauri
20 Noiembrie 2020, 19:38
Cartea Dinozaurii este o enciclopedie, un album jucăuș creat special pentru copii. Imaginilor multe și informațiilor de specialitate prescurtate sau triate pentru a atrage cititorii mici, li se adaugă ghicitori, jocuri și buzunărașe cu surprize. Dincolo de informațiile oferite copiilor, editorii urmăresc dezvoltarea imaginației și creativitatea acestora. Piticilor le place să aibă cărți cu poze colorate și să plonjeze în trecut așa că sunt atrași de o astfel de lucrare și categoric, aceasta le va aduce bucurie. Prin urmare, cei mici pot afla dintr-o astfel de lectură, lucruri pe care părinții lor s-ar putea să nu le știe, dacă nu cumva au vreo pasiune specială pentru dinozauri sau dacă nu sunt biologi, spre exemplu. Cartea răspunde la foarte multe întrebări și lămurește problemele legate de hrana, vânătoarea sau chiar împrejurările în care au dispărut dinozaurii. În ultimul capitol, li se explică celor mici cum ajung dinozaurii să fie văzuți în muzee.
Cu siguranță, aceasta este o enciclopedie bine documentată, în plus, amuzantă cu care Editura RAO și-a creat numeroși prieteni. Pasiunea pentru dinozauri se poate naște sau nu, în copilărie. Dincolo de știință însă, ficțiunea își are rostul ei. La Editura Curtea Veche, seria ”Detectivi de dinozauri” vine să completeze universul fascinant al acestor animale terestre care sunt dinozaurii. Această serie a început în urmă cu un an. Cele două cărți semnalate aici sunt scrise de Stephanie Baudet: ”În pădurea amazoniană” și ”Pe coasta jurasic”.
Diferența dintre enciclopedie (Editura RAO) și cărțile apărute la Editura Curtea Veche este că, în timp ce prima editură a urmărit să realizeze o prezentare de nivel științific, într-o manieră didactică, cea de-a doua editură îi invită pe cititori să pătrundă și să descopere lumea uluitoare creată de un scriitor, cei mici găsindu-și prieteni de vârsta lor, în aventurile fabuloase provocate de Stephanie Baudet.
Roxana Păsculescu